Dodjelom nagrada zatvoren Pravo Ljudski Film Festival

Radiosarajevo.ba
Dodjelom nagrada zatvoren Pravo Ljudski Film Festival
/ Foto: Vanja Ćerimagić, Pravo ljudski
Nakon šest festivalskih dana, 90 filmova i bezbroj neočekivanih i nevjerovatnih trenutaka, sinoć je zatvoren 11. Pravo LJudski Film Festival.

Na svečanom zatvaranju u kinu Meeting Point, proglašen je pobjednički film takmičarskog programa Extra Muros. 

Nagradu za najboljeg/u novog/u autora/icu kroz video javljanje primila je portugalska autorica Claudia Varejao za svoj film Ama-san.

Termin Ama-san odnosi se na žene mora, odnosno žene koje u Japanu već 2.000 godina roneći na dah love bisere i morske plodove. Film, prema riječima autorice u svom govoru na dodjeli nagrade, kroz sve je prvenstveno priča o vremenu - vremenu potrebnom da se napravi film, zaroni do dna oceana, nastane biser ili napravi bilo šta.

U izjavi žirija stoji da je Festivalski žiri glavnog programa “…s velikim užitkom pregledao sve ekspresivne filmove savremenih autora programa Extra Muros. Kroz sve ove filmove, svaki sa svojim različitim stilom i senzibilitetom, naročito nas se dojmio način na koji nam je jedna autorica dozvolila da provedemo vrijeme s posebnom zajednicom žena: kao udaljeni promatrači, opet se približavamo njihovom životu i radu, te intimnoj koreografiji njihovih tijela i pokreta - kroz posvećenu, pažljivu kameru i montažu autorice.”

 Extra Muros nagradu ove godine Pravo Ljudski Film Festival dodjeljuje u formi umjetničkog djela Vlasništvo praznine bh. autora Jusufa Hadžifejzovića. Nagrada se i na 11. izdanju dodjeljuje u suradnji s galerijom Duplex 100m2.

Za najbolji film u programu za mlade Zumiraj dokumentarni film proglašen je Ja mogu da govorim, bh. autora Mirze Skenderagića. Prema ocjeni žirija za mlade, film je na njih ostavio snažan emocionalni utisak, a režiser nas je uspješno povezao s temom filma i životom likova.

Žiri je posebno spomenuo i film Švedska teorija ljubavi autora Erika Gandinija zato što nas je pogodio svojom temom zapadnjačkog života i individualizma.

Pravo Ljudski Film Festival je događaj koji se nikada službeno ne otvara - a zatvara se samo da bi označio podjelu između svih elemenata koje jedno izdanje čine samoživim, osjetljivim mjestom za skupljanje i razmjenu.

Festival se u 12. izdanju nastavlja s novom postavkom, te neizbježno, novim filmovima spremnim za novu zimu i još jedan krug oko sunca. Jedna stvar je sigurna - u Sarajevu Pravo Ljudski Film Festival je već preko jednu deceniju postao dom suvremenih autora i autorica, a sami ti suvremeni autori i autorice su oni koji ga čine, svake godine, neuporedivim iskustvom na filmskom platnu. 

12. Pravo Ljudski Film Festival održava se od 8. do 13. novembra 2017. godine. Ulaz na sve projekcije i događaje će uvijek biti slobodan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije