"Zarjavele trobente": Međunarodni književni festival Bookstan predstavio vizuelni identitet

0
Radiosarajevo.ba
"Zarjavele trobente": Međunarodni književni festival Bookstan predstavio vizuelni identitet
Foto: Bookstan / Vizuelni identitet

Međunarodni književni festival Bookstan zvanično je predstavio ovogodišnji vizuelni identitet čiji dizajn ove godine potpisuje Dino Hujić (agencija Fabrika).

Tema ovogodišnjeg festivala je "Zarjavele trobente". Podsjećamo da se festival ove godine održava od 3. do 6. jula u Sarajevu.

"Zarjavele trobente s svojo glasbo, / da jo zbudijo, da jo zbudijo. – bez obzira da li ove riječi izgovarate u ritmu ili vam je dotična pjesma grupe Kongres (u izvedbi Zorana Predina) potpuno nepoznata, njenim zahrđalim trubama, glasnicima iz prošlog vremena, postavljamo centralna pitanja devetog izdanja Međunarodnog festivala književnosti Bookstan: Kakvi narativi imaju moć postati kulturnim naslijeđem? Na koji način književni glasovi bivaju odjekom vlastite generacije, ali duh njenog vremena transcendiraju u ideal koji nije sebično, nostalgično vezan za jedno vrijeme i prostor, već bremenit istinom za generacije koje dolaze? Šta je sa narativima koji ostaju zatočeni u svojoj generaciji – kakvo značenje imaju izvan nje?

Objavljena prognoza do 15. jula: Evo kad se očekuje kraj padavina

Objavljena prognoza do 15. jula: Evo kad se očekuje kraj padavina

Još jednom, kontekst prostora Sarajeva u kom se Bookstan održava ni na Istoku, ni na Zapadu ističemo kao bitan u uslovljavanju našeg svjetonazora, iščitavanja narativa iz posebne perspektive labirintske topografije, koja uslijed bolno usjeklih granica stereotipa i historijskog bremena našeg društva ipak daje jedinstvenu perspektivu, sličnu onoj kubističkog grada kakvim Trst opisuje Claudio Magris. Naš kubistički grad Sarajevo je postojan i pored jakih rezova između generacija obilježenih različitim društvenim režimima, ratnim iskustvima i kulturnim pobunama. Ti rezovi odjekuju i u riječima Miljenka Jergovića, upravo o pjesmi Zarjavele trobente: Takve pjesme, ni krive ni dužne, stoje na granicama svjetova: s jedne su strane oni koji se sjećaju, i njima je obično nepodnošljivo tužno, s druge su strane oni koji ne pamte, koji su zaboravili ili se još nisu bili ni rodili.

Držeći se Magrisovih riječi da historijska realnost nikad ne smije biti mistificirana retoričkim tvrdnjama, na festivalu Bookstan u 2024. godini vas pozivamo da sagledate značaj izbora između bivanja žrtvama zatočenim u usudu jednog historijskog doba i bivanja preživjelima, koji se trude govoriti novim generacijama o dvoličnosti bestijalnog i plemenitog roda čovjeka", Lamija Milišić, izvršna direktorica festivala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije