Zenički teatar: Nova međunarodna koprodukcija "Samo da ne pucaju"

Radiosarajevo.ba
Zenički teatar: Nova međunarodna koprodukcija "Samo da ne pucaju"
BNP Zenica / Mala scena

 

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, finalizira se rad na predstavi u koprodukciji sa Internacionalnim teatarskim festivalom MESS Sarajevo i teatrom „Maxim Gorki“ iz Berlina.

U predstavi ,,Samo da ne pucaju” se pokušavaju sabrati glasovi rata i zemlje koja je iz tog rata nastala. Postavlja se pitanje: Šta znači građanima i građankama  Bosne i Hercegovine krivica, osveta  i  pomirenje?

Iako niko ne želi više biti  žrtva u sadašnjosti, puno je onih koji bi rado da su bili žrtve u prošlosti. Kada i kako je pričati o doživljenom moguće, potrebno i ispravno i, kako o tome ispričati svojoj djeci? Šta ostaje istina, kada sebe i druge oblikuješ pričama a ne faktima, su pitanja koja se nameću u ovoj prestavi.

Sama ideja predstave je potekla od Vernese Berbo, a režiju potpisuje Moritz Sauer. Dramaturgiju potpisuju Mazlum Nergiz i Jasmina Musić, a scenografiju i kostimografiju potpisuje  Stephanie Zurstegge. U predstavi igraju Vernesa Berbo i Susanne Meyer.

Vernesa Berbo, Moritz Sauer i Stephanie Zurstegge nisu pričali sa ratnim zločincima niti sa njihovom djecom kako bi našli odgovore iz rata u periodu od 1992. do 1995, nego su na svom putovanju, u jesen 2017. godine, odlučili saslušati ,,obične ljude”. Razgovarali su sa preživjelima iz protekloga rata, zato što drugi ,,obični” ljudi, počinioci, ne žalost sa tobom ne žele pričati.

Premijerna izvedba predstave „Samo da ne pucaju“ će biti izvedena u četvrtak, 3. maja u 19.30 sati na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Prva repriza je planirala za petak, 4. maja u 19.30 sati u BNP-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije