Zaboravljena djeca rata najavljuju teatarsku predstavu 'U ime oca'

0
Radiosarajevo.ba
Zaboravljena djeca rata najavljuju teatarsku predstavu 'U ime oca'
Narodno pozorište Tuzla / U ime oca

Lična priča djeteta rođenog iz čina ratnog silovanja prikazana je u predstavi "U ime oca" koja će se izvesti u utorak, 29.03.2022. u Narodnom pozorištu Tuzla.

Dokumentarno-plesna predstava „U ime oca“ govori o djeci rođenoj zbog rata u Bosni i Hercegovini. Inicijatorica ove predstave je Ajna Jusić, predsjednica udruženja „Zaboravljena djeca rata“ čija je priča bila polazište u stvaranju predstave. 

Predstava je transdisciplinarni projekat ili kombinacija umjetnosti i performansa, sa osvrtom na politički relevantna pozorišta i akademska istraživanja, koja kroz dinamične vizualne slike u kombinaciji sa pojačanim fizičkim pokretom transformiše biografije, lične priče, činjenice i traumatične živote mladih ljudi. Predstava vodi publiku na putovanje duboko u svijet djece rođene zbog rata i kreira prostor u kojem gledaoci i glumci razgovaraju.

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Premijera predstave “U ime oca” odigrala se 26. marta u Narodnom kazalištu Osijek, a ispraćena je oduševljenjem osiječke i regionalne publike. U Osijek je na predstavu stigla je i podrška mladih ljudi okupljenih u grupi “Youth United in Peace”.

Nakon predstave, glumačka postava zajedno sa članicama udruženja Ajnom Jusić i Ivanom Barbarom Cook vodili su razgovor sa publikom. U razgovoru su sudjelovali režiser predstave Darrel Toulon i Katarina Kruhonja predstavnica Centra za mir, ljudska prava i nenasilje Osijek.

„Na kraju ove posebne večeri dana mi je čast zahvaliti se na ovoj dirljivoj a oslobađajućoj predstavi koja izvire iz života u boli i sramu; koja nas uspijeva ohrabriti da ne izbjegavamo nego se približimo patnji; a koja iskustvo patnje i konfuzije pretače u istinu na kojoj se gradi život bez mržnje i straha – život u miru i u zauzimanju za mir. Hvala vam na vašem zauzimanju za mir.“ istakla je Katarina Kruhonja. 

 U ime oca - undefined

Narodno pozorište Tuzla:  U ime oca

Pozorište se predstavlja kao forum za dijalog, zajedništvo i izgradnju mira gdje građani Bosne i Hercegovine svih uzrasta pronalaze svoj glas i razbijaju svoje zidove šutnje empatijom, poštovanjem i razumijevanjem za djecu rođenu u ratu. 

Režiser predstave Darrel Toulon iskazao je važnost igranja ove predstave kako zbog trenutne situacije u svijetu posebno u Ukrajini i zbog činjenica da priče djece rođene iz rata ne smiju ostati neispričane.

“Djeca rođena zbog rata danas su najjači most izgradnje mira što se i pokazalo predstavom 'U ime oca'. Cjelokupna glumačka postava predstave pripada različitim etničkim grupama, različitim religijama sa različitm životnim pričama. Mostovima djece rođene zbog rata zajednički su jačali osjećaj pripadnosti mira i zauzimanju zajedničkog stava da rat nije i nikad ne smije biti rješenje.“

Članice udruženja „Zaboravljena djeca rata“ Ivana Barbara Cook i Ajna Jusić zajedno su poslale poruku važnosti zaustavljanja ratova u cijelom svijetu. „Biti posljedica rata nije lako, ali mi svoje životne priče djelimo sa vama kako bi djelovale preventivno u pogledu seksualnog nasilja i jačale osjećaj pripadnosti miru svakog pojedinca ovog svijeta.“

U predstavi glume: Ajna Jusić, Ivana Barbara Cook, Jasmina Ibrahimović, Jasmina Dedić Ibrić, Nikolina Gagić, Marija Novaković, Armin Filipović, Adi Omić i Ermin Avdić

 U ime oca - undefined

Narodno pozorište Tuzla:  U ime oca

Projekat je razvijen u saradnji sa Univerzitetom u Birminghamu (UK), Univerzitetom u Leipzigu (DE) i Udruženjem Zaboravljena djeca rata (BiH), te kroz saradnju sa istraživačkom mrežom Marie Sklodowska-Curie koja je finansirana od strane Europske unije. Ovogodišnju podršku predstava je dobila od British Embassy Zagreb British Embassy Sarajevo, Ekumenska Inicijativa Žena - EWI Omiš, Austrijski kulturni forum Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije