Zaboravite sve što ste mislili da znate o mangama i posjetite izložbu u Zemaljskom muzeju

0
Radiosarajevo.ba
Zaboravite sve što ste mislili da znate o mangama i posjetite izložbu u Zemaljskom muzeju
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Izložba japanske mange

U zgradi Odjeljenja za etnologiju Zemaljskog muzeja BiH danas, 24. maja otvorena je izložba pod nazivom "Manga, Hokusai, Manga".

Riječ je o putujućoj izložbi Japanske fondacije koja se u Bosni i Hercegovini organizira u saradnji sa Ambasadom Japana u Bosni i Hercegovini, Japanskom fondacijom i Zemaljski muzejom Bosne i Hercegovine.

Skoro 200 godina nakon što je objavljen prvi tom Hokusai Mange, bogati vizuelni izrazi koje su kreirali Katsushika Hokusai i drugi umjetnici tog doba nastavljaju da nas osvajaju.

U Sarajevu ponovo zapaljen automobil: Objavljeni detalji

U Sarajevu ponovo zapaljen automobil: Objavljeni detalji

Uvođenjem nekih sličnosti i razlika između modernih japanskih manga, koje sada uživaju svjetsku popularnost, i Hokusaijevih manga, ova izložba ima za cilj predstaviti čari ovog jedinstvenog dijela japanske kulture.

Iako se posljednjih godina manga često doživljava kao puka zabava, kao što je to slučaj sa književnosti i umjetnosti, ipak je privukala interesovanje kao predmet istraživanja i kritike.

Izložbu možete pogledati od utorka do petka od 10:00 – 19:00 i vikendom od 10:00 – 18:00, do 30. juna 2024.godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije