Za Trst kažu da je malo Sarajevo - Teatro Verdi će nam to večeras dokazati

Radiosarajevo.ba
Za Trst kažu da je malo Sarajevo - Teatro Verdi će nam to večeras dokazati

Jedan od najstarijih muzičkih teatara u Evropi, nastao je 1802. godine u Trstu, gradu koji je u to vrijeme bio najveća luka Austro-Ugarske monarhije. Od tada, Teatro Verdi u sebi sublimira tri duha - talijanski, srednjoevropski i slavenski, isto kao i grad u kojem se nalazi. Trst je multietničan grad i primjer suživota, u kojem se to bogatstvo sažima kroz kulturu. 

Stoga je razumljiva i replika talijanskog ambasadora u BiH Ruggera Corriasa kada je, povodom gostovanja Teatra Verdi u BiH rekao: "Trst je malo Sarajevo".

Njihov prvi koncert u BiH desit će se večeras (ponedjeljak 10. novembar) u 19:00 u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu, u sklopu Mjeseca talijanske kulture u BiH. Osim što će na ovaj način 120 muzičara - članova hora i orkestra i solisti - okruniti dosadašnju dobru saradnju dva grada i dvojice gradonačelnika, izbor repertoara također ima veliki simbolički značaj.  

Djelo Gioachina Rossinija Stabat Mater bazira se na poznatom biblijskom motivu, ali svojom umjetnošću uveliko nadilazi religioznost i predstavlja univerzalnu duhovnost. Dirigent koji će ravnati večerašnjom izvedbom, Gianluigi Gelmetti, kaže kako se kroz ovo djelo na najbolji način može prikazati što je talijanska muzika: 

"Tu je Rossini ujedinio belcanto s jednom izuzetnom konstrukcijom djela i istančanim religijskim duhom, ali na jedan mediteranski način, uz dozu optimizma. U Rossinijevom duhu, to je obraćanje upućeno jednom sunčanom i svijetlom Bogu koji je uvijek spreman na oprost. 

Gianluigi Gelmetti, koji je deset godina bio direktor Muzičkog teatra u Rimu, ističe kako je bez razmišljanja prihvatio poziv na ovo gostovanje, smatrajući da se na ovakav način treba predstaviti Sarajevu: 

"Znam da imate odličan orkestar Sarajevske filharmonije koji vodi veoma dobra dirigentica (Samra Gulamović, op. RSA). Želim im mnogo uspjeha i nadam se gostovanjima vaših umjetnika u Italiji", rekao je. 

Gianluigi Gelmetti, Foto: Radiosarajevo.ba 

A o mogućoj saradnji između opere Narodnog pozorišta u Sarajevu i Teatra Verdi, govorio je i njegov generalni direktor Antonio Tasca

"Sve ono što ćemo večeras čuti rezultat je odlične suradnje između gradonačelnika dva grada. Kada smo odlučili da idemo u Sarajevo, svi zaposlenici pokazali su velik entuzijazam i želju da prenesu jednu prelijepu poruku tradicije zajedničkog života. Nadam se da će ovo biti početak intenzivne suradnje u kojoj će umjetnici iz BiH biti gosti Italije", rekao je Tasca. 

Podsjetimo - Ulaz na večerašnji koncert je besplatan! 

Antonio Tasca; Foto: Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije