Za ljubitelje klasične muzike: Koncert Kamernog orkestra Sarajevske filharmonije

Radiosarajevo.ba
Za ljubitelje klasične muzike: Koncert Kamernog orkestra Sarajevske filharmonije
Arhiv / Ivana Lazar
Koncert koji će se održati u petak, 27. aprila u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će jedinstvena prilika za sve ljubitelje klasične muzike da čuju djela iz kamerne muzičke literature.

Pored poznatih St. Paul's svite Gustava Holsta i Holberg svite op. 40 Edvarda Griega, zasigurno najveću pažnju će privući premijerna izvedba u Sarajevu kompozicije Garden of devotion za sopran i gudački orkestar, švedskog kompozitora Rolfa Martinssona.

Riječ je o ciklusu od pet pjesama, nastalih prema Tagorinoj poemi The Gardener, koje čine kratku priču o neuzvraćenoj ljubavi. Martinssonov muzički jezik čvrsto je tonski i melodijski uz ponekad bujnu orkestraciju koja je savršeno usklađena sa sopranskom linijom.

Kao solista sarajevskoj publici će se predstaviti sopranistica, gošća iz Hrvatske, Ivana Lazar, dobitnice mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad. Prisutna je na koncertnim podijima zagrebačke muzičke scene kao vrsna interpretatorica barokne muzike, a uporedo s koncertnim nastupima, Ivana Lazar je iznimno aktivna i na opernoj sceni. Orkestar će predvoditi maestra Samra Gulamović.

Koncert se održava sa početkom u 20 sati, a ulaznice su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo svaki radni dan od 9 do 11.30 i 16 do 19 sati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije