Večeras otvaranje festivala WARM u Historijskom muzeju

Radiosarajevo.ba
Večeras otvaranje festivala WARM u Historijskom muzeju
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Postavka izložbe Reconciliation u Historijskom muzeju

Peto izdanje WARM festivala bit će održano u Sarajevu od 27. juna do 1. jula u organizaciji WARM Fondacije.

Festival se otvara u večeras izložbom “Uloga umjetnosti u pomirenju u Historijskom muzeju BiH". Fotografije s ove izložbe ožete vidjeti u našoj fotogaleriji

Izložba pokazuje kako se umjetnost koristi kao platforma za razgovor o prošlosti. Tako postavka nudi propitivanja fenomena opsade i rata, prezentacije svakodnevnog života za vrijeme rata, preživljavanja i pokazatelje snage ljudskog duha za vrijeme rata i kriza. Izlažu: Lana Čmajčanin, Adela Jušić, Milena Michalski i Mladen Miljanović, Paul Coldwell, Sabina Tanović, Dario Kristić, Vladimir Miladinović i Zijah Gafić.

U  četiri dana trajanja festivala publika će pogledati mnogobrojne filmove i izložbe upriličene u kinu “Meeting Point”, na Skenderija mostu i u Historijskom muzeju u Sarajevu.

U bogatom programu također se izdavaja film “Tihi rat” Manon Loizeau, koji govori o sistemskom silovanju i zlostavljanju pod režimom Bashara Al Asada u Siriji. Film ‘Tihi rat’ je prikaz intimnih priča žena i donosi priču o jednom novom sve prisutnijem aspektu ratovanja.

 

Organizator festivala je WARM, međunarodna Fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji, te sjećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji.

Osnivač i predsjednik WARM fondacije, Remy Ourdan je na današnjoj konferenciji za medije istaknuo kako je ovogodišnji program vrlo bogat, te da je cilj Fondacije i dalje isti.

"Želimo u Sarajevu otvoriti WARM centar. Želimo da to bude mjesto okupljanja novinara, umjetnika, historičara odnosno svih onih koji se bave savremenim konfliktima. I ove godine je program festivala vrlo aktuelan, svi svjetski konflikti su nam jednako važni."

WARM 2018 official B1.jpg - undefined
Velma Šarić iz WARM-a je iz programa ove godine izdvojila film reditelja Olivera Sarbilla "Borba za Mosul" o elitnim iračkim specijalcima koji su 2016. godine devet mjeseci vodili krvavu borbu sa pripadnicima ISIS-a. Film možete pogledati u kinu Meeting point 27. juna u 21 sat.

Dodala je: "Ovogodišnji festival će obilježiti i nekoliko vrlo zanimljivih izložbi fotografija kao što su 'On The Margins: Roma Tales', 'Venezuela: The Collapse of a Dream', 'Desperate Journey: The Rohingya Exodus' ili 'The Sarajevo Storage - Pierre Courtin Collection'."

Adnan Pavlović, WARM project manager je pozvao sve građane da dođu i pogledaju izložbe i filmove koje će biti dijelom ovogodišnjeg izdanja Festivala.

"U subotu od 21 sat možete pogledati film 'Stronger Than Bullets' reditalja Matthew Millana. Film govori o muzičkoj sceni koja se rodi u sred revolucije u Libiji 20122. godine, a koja pokušava biti glas protiv tiranije i opresije. Međutim, šta se desi kada pobjeda preraste u konflikt i totalni haos? Preporučio bih svima da pogledaju, ne samo ovaj film nego i sve ostale budući da su sve projekcije besplatne", kaže Adnan.

 

Iz programa izdvajamo

Srijeda, 27. juni u 21 sat, kino Meeting point

The Fight For Mosul

Film reditelja Oliviera Sarbila

Stanovnici Mosula su dvije godine živjeli pod represijom ISIS-a. Ovo je priča o ljudima koji su uzvratili udarac i porazili Islamsku republiku u njenom srcu. U oktobru 2016. godine, elitni tim iračkih specijalaca je dobio zadatak sa vode borbu s ciljem istjerivanja ISIS-a iz grada. Bio je to početak bitke koje će trajati gotovo devet mjeseci.

Četvrtak, 28. juni u 11 sati, most na Skenderiji

On The Margins: Roma Tales

Fotografska izložba,  Armin Durgut, Aldin Fafulović, Vedran Živković, Mirko Pincelli i Brad Hobbs, producirao PCRC.

Rome često prikazuju kao egzotične, čudne pa čak i opasne. Diskriminirani su i gonjeni Europom stoljećima. Ova izložba je kreirana kao platforma kako bi se čuli glasovi Roma i kako bi oni ispričali svoje priče.

Podržala Misija OSCE-a u BiH - Rockefeller Brothers Fund

Četvrtak, 28. juni u 18 sati, Akademija likovnih umjetnosti

Venezuela: The Collapse of a Dream

Izložba fotografija, Oscar B. Castillo.

Godinama sam radio na dugoročnom fotografskom projektu istražujući uzroke i posljedice nasilja u Venecueli i odnosu sa socio-političkim rupturama. Kancer koji hrani mržnja, polarizacija, ekonomski interesi, korupcija i činjenica da za sve to niko ne odgovara.

Koproducent The WARM Foundation - Bayeux - Calvadom - Normandy Award for War Correspondents.

 Petak, 29. juni u 18 sati, Historijski muzej

Desperate Journey: The Rohingya Exodus

Izložba fotografija, Kevin Frayer

Više od pola miliona muškaraca, žena i djece protjerano je iz svojih domova i silovano. Izložba fotografija Kevina Frayera svjedoči i o veličini egzodusa i donosi intimne priče. Prisustvovao je masovnim pokopima i slušao priče preživjelih. S njima je hodao kilometrima kako bi prikazao patnju dugog, okrutnog i jezivo tihog putovanja Rohinji.

U saradnji sa Visa pour l'Image Perpignan.

 Subota, 30. juni u 12.30. Nacionalne galerija

The Sarajevo Storage - Pierre Courtin Collection

Kurator izbložbe Pierre Courtin

Osnivač Galerija10m2 i Duplex100m2 u Sarajevu predstavlja više od 350 eksponata koji predstavljaju radi više od 200 umjetnika iz BiH, Balkana i širom svijeta.

 Subota, 30. juni u 21 sat, kino Meeting point

Stronger Than Bullets

Film reditalja Matthew Millana.

Muzička scena se rodi u sred revolucije u Libiji 2011. godine kako bi postala glas protiv tiranije i opresija - ali kako pobjeda preraste u konflikt i haos, muzika se utiša. Da li će muzička scena opet procvjetati ili će ostati ukaljana postrevolucionarnom melanholijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije