... / Versus i Annals of Crosscuts dostupne na online platformi Pravo Ljudski

13. 12. 2021. u 16:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Pravo Ljudski Film Festival sa zadovoljstvom predstavlja treći online festivalski program Re:Versus. Kao najstarija programska sekcija festivala, Re:Versus donosi izbor pet filmova etabliranih dokumentarista u usponu. Ovogodišnji program otvara film Gosp. Bachman i njegov razred u režiji Marie Speth, intimni dokumentarni film koji prikazuje odnos između učitelja u osnovnoj školi i njegovih učenika. Njegove neobične metode su u sukobu sa složenom društvenom i kulturalnom stvarnošću njemačkog industrijskog provincijskog grada u kojem žive.

Sljedeća dva filma Novi gospel u režiji Milo Raua i Futura za koji režiju potpisuju Pietro Marcello, Francesco Munzi i Alice Rohrwacher prikazuju duh kolektivnog rada. Novi gospel istovremeno je i snimak predstave uživo i pogled iza kulisa. Kroz film pratimo Sagneta koji srasta sa ulogom Isusa dok regrutuje radničke grupe u okolici Matere, za masovni protest pod nazivom “Revolt dostojanstva”. A dostojanstvo je upravo osnovni fokus ovog filma pri prikayivanju i aktivista i glumaca. Futura istražuje šta dječaci i djevojčice od 15 do 20 misle o budućnosti, kroz seriju intervjua snimljenih tokom dugog putovanja po Italiji. U pitanju je portret zemlje, viđen kroz oči grupe tinejdžera koji govore o mjestima u kojima žive, svojim snovima, očekivanjima, željama i strahovima.

Posljednja dva filma selekcije su Druga strana rijeke u režiji Antonia Kilian i Domovi u režiji Laile Pakalnina. Druga strana rijeke priča priču o 19-godišnjoj Hali koja je prešla rijeku Eufrat kako bi pobjegla od prisilnog braka i porodice koja podržava IS. Ona nalazi utočište u vojnoj akademiji gdje se obučava da rukuje oružjem kako bi spašavala druge žene u opasnosti. Nakon što kurdske vojne snage preuzimaju grad od ISIS-a, vraća se kako bi oslobodila sestre iz roditeljske kuće. Domovi je jednostavan konceptualni radni film o ljudima, njihovim domovima i o snimanju filmova gdje rediteljica Pakalnina odlazi ljudima u domove, traži od njih da izađu van i snima ih kroz njihove prozore.

Na našoj platformi pravoljudski.org već je dostupan i specijalni program Annals of Crosscuts in Sarajevo. Ova selekcija se fokusira na naučno istraživanje, umjetnost i aktivizam te širenje ekoloških humanističkih znanosti i razvijena je u suradnji s Crosscuts Environmental Humanities Festival for Film & Text, Švedska.

Analima Crosscuts u Sarajevu predstavlja četiri filma: Prekasno je za kraj historije (Karl Palmas, Kalle Hairl); Uppland (Edward Lawrenson, Killian Doherty); MARAKÁ'NÀ (Grupo Popular Pesquisa em Ação); Proročanstvo trenutne vrijednosti (Evan Charles Marcus, Maja Nadine Lavprishotell).

Adrianna Quena, programska selektorica festivala, ukazala je na nekoliko pitanja koja program postavlja: Zašto su istraživači i naučnici tako često pisci, a gotovo nikad filmaši? Kako bi izgledalo akademsko pisanje fotoaparatom? I kako bi se film pojavio da je podvrgnut sličnom procesu slijepe recenzije kojem istraživači podvrgavaju svoje rukopise? Ovo su pitanja koja se istražuju u ovom zajedničkom programu, u vrijeme kada se sve više istraživača ozbiljno zanima za audiovizuelne registre i njihove mogućnosti izražavanja sa i izvan teksta.

Šesnaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala velikodušno je podržano od strane Nacionalne fondacije za demokratiju (Vašington) i mnogih drugih partnera, dok je specijalni program Više od svega, željela sam još malo ostati – suvremeni brazilski film uz podršku Ambasade Brazila u Bosni i Hercegovini.

Za sve informacije o dostupnosti filmova, kao i svim ostalim festivalskim aktivnostima, pratite našu web stranicu pravoljudski.org, društvene mreže i hashtagove #plj16 i #pravoljudski16.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA