Veliki povratak baleta na našu scenu: “Žetva” u Narodnom pozorištu

0
Radiosarajevo.ba
Veliki povratak baleta na našu scenu: “Žetva” u Narodnom pozorištu
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / “Žetva” u Narodnom pozorištu

Žetva je originalno djelo na muziku Borisa Papandopula, namjenski pripremano kao prva baletna predstava u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Praizvedba se desila 25. maja 1950. i tada počinje uzbudljiva historija sarajevskog baleta.

A na izmaku ove 2021. godine, kada slavimo 100 godina Narodnog pozorišta u Sarajevu, nova produkcija baleta Žetva okrunisat će zahtjevan program obilježavanja jubileja.

Teška nesreća u centru Sarajeva, pričinjena velika materijalna šteta

Teška nesreća u centru Sarajeva, pričinjena velika materijalna šteta

Večeras je u Narodnom pozorištu u Sarajevu održana i generalna proba.

Za koreografiju i jedno novo, savremeno čitanje, zadužena je Edina Papo.

"Sa tom predstavom je nastao sarajevski baletni ansambl, samim time ovo je veliki izazov. posebno jer nisam imala nikakvog oslonca. Konkretno, ne postoji snimak, ne postoji muzički materijal, samo nekoliko sekvenci. Ne postoji nikakav zapisani podatak kako i na koji način je gospođa Nina Kirsanova (ruska koreografkinja) radila s Borisom Papandopulom.

“Žetva” u Narodnom pozorištu - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: “Žetva” u Narodnom pozorištu

Znamo da je na sceni bio brojan ansambl, ali i to da su ga većinom činili članovi kulturno-umjetničkih društava. Jedina školovana balerina je bila Jitka Ivelja, Čehinja iz Brna. Postoji nešto crno-bijelih fotografija i sadržaj.

Htjela - ne htjela, ne mogu pobjeći od sadržaja. Međutim, dvadeset i prvi vijek nije vijek romantizma, a balet je u ono vrijeme bio vrlo romantiziran. Ipak sam dio sadržaja stavila u 21. vijek. Na primjer, slika koja se po originalnom sadržaju dešava na brodu s piratima, po mom čitanju se dešava u gradu. Grad, po meni, ni tada ni danas nije bilo baš neko veselo mjesto za čovjeka koji dolazi sa sela", rekla je Papo o predstavi ranije u intervju za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije