Veličanstvena atmosfera u Narodnom pozorištu: Zubin Mehta održao sjajan koncert i sve oduševio

4
Radiosarajevo.ba
Veličanstvena atmosfera u Narodnom pozorištu: Zubin Mehta održao sjajan koncert i sve oduševio
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zubin Mahta, koncert u Narodnom pozorištu

Spektakularnim koncertom, pod dirigentskom palicom slavnog Zubina Mehte, Sarajevska filharmonija je u subotu, 13. jula, završila svoju ovogodišnju koncertnu sezonu.

Indijski dirigent svjetske reputacije, nakon 30 godina, vratio se u glavni bosanskohercegovački grad kako bi stao pred sarajevske muzičare i poklonio se našoj publici.

"Sada je zaista sve drugačije", rekao je maestro Mehta odmah po dolasku u Sarajevo, aludirajući na naziv koncerta za koji su ulaznice rasprodate u rekordnom roku.

Danas će biti najtopliji dan u ovoj sedmici: BHMeteo objavio prognozu do nedjelje

Danas će biti najtopliji dan u ovoj sedmici: BHMeteo objavio prognozu do nedjelje

Ekipa portala Radiosarajevo.ba bila je večeras u Narodnom pozorištu, gdje je bila veličanstvena atmosfera.

Na koncertu je bilo visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt sa suprugom, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, član SDP-a Igor Stojanović, glasnogovornica NSBiH Slavica Pecikoza...

Zubin Mahta, koncert u Narodnom pozorištu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Zubin Mahta, koncert u Narodnom pozorištu

Podsjetimo, ratne 1994. Zubin Mehta dirigovao je Mozartov Requiem, u potpuno razrušenoj Vijećnici i pod stalnom prijetnjom granata i snajperskih hitaca.

Trideset godina kasnije, u sali Narodnog pozorišta, izveo je djela Petra Iljiča Čajkovskog, Simfonija br. 5 i Koncert za violinu i orkestar u izvedbi Violete Smailović Huart.

30 godina od koncerta u razrušenoj Vijećnici: Zubin Mehta stigao u Sarajevo

30 godina od koncerta u razrušenoj Vijećnici: Zubin Mehta stigao u Sarajevo

Za sve zainteresovane koji nisu uspjeli doći do ulaznica, Sarajevska filharmonija osigurala je besplatan direktan prijenos koncerta na Trgu Susan Sontag putem dva LED ekrana, gdje je također bio veliki broj posjetitelja.

Kako je bilo večeras u Narodnom pozorištu i ispred njega pogledajte na snimku Dženana Kriještorca, fotoreportera portala Radiosarajevo.ba, u našoj galeriji.

Ko je Zubin Mehta

Indijski dirigent Zubin Mehta, rođen je u Bombaju 1936. godine, a prvo muzičko obrazovanje dobio je od oca Melija Mehte, osnivača Simfonijskog orkestra u Bombaju.

Dolazio je u glavni grad Bosne i Hercegovine i u periodu opsade Sarajeva, vladalo je kratkotrajno, varljivo primirje. Sarajevska filharmonija, koja je djelovala u smanjenom sastavu, no ipak prkoseći ratu, ugostila je svog najdražeg gosta i najvećeg dirigenta koji je ikada došao u Sarajevo - Zubina Mehtu. 

Porušena sarajevska Vijećnica je devetnaestog juna 1994. bila najtužnija i najponosnija koncertna dvorana na svijetu. 

Izveden je tada čuveni Requiem Wolfganga Amadeusa Mozarta. Uz Sarajevsku filharmoniju i hor Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, solisti su bili: 

Cecilia Gasdia, sopran
Ildiko Kolmosi, alt
Jose Carreras, tenor
Ruggero Raimondi, bas

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije