Večeras se otvara Balet Fest - Posjetite izložbu o Minki Kamberović

0
V.A.Z.
Večeras se otvara Balet Fest - Posjetite izložbu o Minki Kamberović
Oficijelni vizual / Plakat za Balet Fest Sarajevo 2022.

Izložbom posvećenoj velikoj Minki Kamberović, primabalerini koja je obilježila zlatne godine bh. balente umjetnosti, večeras se otvara 13. po redu Balet Fest Sarajevo. 

Tradicionalno, ovaj višednevni baletni praznik se otvara izložbom serijala "Veliki format" na kojoj se kroz fotografije u prirodnoj veličini  dokumentira stvaralaštvo, značaj i karijera najvećih bh. baletnih umjetnika. 

Autorica izložbe Edina Papo ističe da je Emina Minka Kamberović bila jedinstvena po svom talentu, neumornom radu i uvjerljivosti s kojom je izvodila svaku od naslovnih uloga. 

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

Još jedna subota, još jedna ARIA proslava – 15 godina sa vama

"Još 1958. kao djevojčica pokazivala je nevjerovatne predispozicije za baletnu umjetnost, svojom pojavom, građom i pokretima koje je mogla da izrazi spontano. Takav talenat rađa se jednom u 100 godina - govorili su o igračkom potencijalu Minke Kamberović. Istaknuta lirska balerina bila je poznata po velikoj glumačkoj uvjerljivosti sa kojom je izvodila svoje uloge.  Sa njom su radili uvaženi koreografi Franjo Horvat i Slavko Pervan, a potom i koreografi u drugim baletnim centrima. 

Na žalost, imala je tešku povredu ahilove tetive koja ju je onemogućila da bude na sceni. Ali nastavila je neumoran rad kao baletna pedagoginja i baletmajstorica", pojasnila je Edina Papo.

Mihajlo Atijas, rukovodilac galerije Novi Hram, pojasnio je da se izložba sastoji od osam fotografija velikih formata, te osam manjih fotografija, od kojih svaka predstavlja vrijedan dokument o značaju Minke Kamberović. 

Izložba "Veliki format" na programu je prvog dana Balet Festa, u četvrtak 22. septembra u 19,00 sati u glaeriji Novi Hram. 

Već naredni dan, u petak 23. septembra, u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo se otvara izložba "Nadahunće" čiji je autor rumunski grafički dizajner i ilustrator Andrei Damian.

U nastavku Balet Festa gledat ćemo gostovanje Bitef Dance Company iz Beograda s predstavom "Životinjska farma"; balet "Žetva" u izvođenju Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, te plesnu predstavu "Ana Karenjina 2: Hoću ljubav, a ljubavi nema" koja dolazi iz Zagreba. Na programu Balet Festa su i predavanja i radionice. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije