Frljićevom 'Braćom Karamazovi' večeras počinje 62. Internacionalne teatarski festival MESS

0
V.A.Z.
Frljićevom 'Braćom Karamazovi' večeras počinje 62. Internacionalne teatarski festival MESS
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Press konferencija 62. festivala MESS

Teatarsko uzbuđenje ponovo je zavladalo Sarajevom, najavljujući početak 62. Internacionalnog teatarskog festivala MESS. Ovo izdanje dolazi u punom sjaju, nakon prethodna dva obilježena pandemijskim limitima i posljedicama. 

Ovogodišnji Mess u zvaničnom programu donosi četrnaest predstava koje dolaze iz zemalja Evrope i regije, među kojima su i novi radovi nekih od najznačajnijih redatelja. 

Već prvog i drugog dana MESS-a publika ima priliku pogledati klasično djelo Braća Karamazovi u specifičnom teatarskom viđenju koje potpisuju Oliver Frljić i dramaturginja Nina Gojić. Predstava u izvođenju šesnaestočlane glumačke ekipe ZeKaEm-a ima svoje dvije verzije, s podnaslovima: Sve sretne porodice nalik su jedna na drugu i Svaka nesretna porodica nesretna je na svoj način

Komemoracija Dževadu Jahiću: Odlazak istaknutog lingviste koji je obogatio bosanski jezik

Komemoracija Dževadu Jahiću: Odlazak istaknutog lingviste koji je obogatio bosanski jezik

Kako je na današnjoj konferenciji za medije pojasnila direktorica Zagrebačkog kazališta mladih Snježana Abramović Milković, predstave se mogu gledati odvojeno, ali i kao cjelina, jer svaka od njih prikazuje iste teme iz različite perspektive. 

"Ova predstava je polifonijska, daje različite vizure istog događaja i vi ne znate pravi istinu stvarnosti. ZeKaEm se i dalje pokušava baviti društveno angažiranim temama, jer kao umjetnici imamo zadatak da progovaramo o onom što nas tišti, da izlazimo iz zone komfora i dopadljivosti. Time se bave i Braća Karamazovi, a kroz ovo klasično djelo, Frljić je prikazao raspad drustva i obitelji", istaknula je direktorica Abramović Milković. 

S obzirom da je ovo 30. po redu gostovanje zagrebačkog pozorišta na MESS-u, direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković izrazio je veliko zadovoljstvo tim povodom, a posebno što se radi o prvom međunarodnom gostovanju ove Frljićeve predstave.   

Glumac Dado Ćosić dodaje kako Frljić ima snagu u kratkom vremenu podići ansambl od 16 ljudi na noge, te da je važno što su redatelj i dramaturginja uspjeli sačuvati osnovni kostur priče koji su potom nadograđivali.

Program 62. festivala MESS - pronađite predstavu za sebe

Program 62. festivala MESS - pronađite predstavu za sebe

Glumac Adrijan Pezdirc napomenuo je kako je predstava svoju prvu premijeru doživjela dan nakon ruske invazije na Ukrajinu, što je imalo utjecaja i na njen finalni izgled. 

"Desio nam se taj suludi moment da su redatelj i dramaturginja unaprijed napisali ono šta će se dogoditi taj dan. Prvi put nam se dogodilo da je život imitirao umjetnost. Neke stvari koje su nam ranije možda bile smiješne na probama, prestale su biti smiješne. Svijet se u ta dva dana uspio opet promijeniti", rekao je.

Press konferencija 62. festivala MESS
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Press konferencija 62. festivala MESS

Predstava za djecu koja propituje odgovornost odraslih

Festival Mess po svojoj definiciji bira angažiranost, pa čak i među najmlađom publikom. Tako je nastao program Mali Mess koji će ove godine predstaviti sedam predstava i jedan koncert za djecu.

Zašto ih nije briga? Ko je pokvario zamrzivač? - naziv je predstave za djecu koja će se na Malom MESS-u prikazati u subotu u 18,00 sati, a stiže iz Crne Gore. 

Redatelj predstave Petar Pejaković je na današnjoj konferenciji za medije pohvalio odluku direkcije da na jednom ovako važnom teatarskom festivalu pokrene i program za djecu. Njegova predstava Ko je pokvario zamrzivač bavi se važnim temama ekologije, ali iz vizure djeteta. 

Mali Mess uputio poziv roditeljima djece s poteškoćama u razvoju: Predstave za svako dijete

Mali Mess uputio poziv roditeljima djece s poteškoćama u razvoju: Predstave za svako dijete

"Bazirana je na osjećanjima djece i životinja. Radnja kreće kada pet životinja sa Sjevernog pola odlaze jer im se domovina topi. Tako postaju izbjeglice. Predstava je tragikomična, a u naslovu postavljamo pitanje zašto nas nije briga. Mi odrasli licemjerno prebacijemo djeci taj teret da urade nešto umjesto nas", pojasnio je redatelj i autor predstave Petar Pejaković. 

Petar Pejaković
Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Petar Pejaković

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije