Četvrtak na SCMF: Kamerni trio Wong - Rose - Finckel

Radiosarajevo.ba
Četvrtak na SCMF: Kamerni trio Wong - Rose - Finckel
/ Deborah Wong
Drugi koncert Sarajevo Chamber Music Festivala održat će se večeras u dvorani Doma Oružanih snaga BiH

Nastupit će violinistica Deborah Wong, violončelist Chris Finckel koji je ujedno i jedan od umjetničkih direktora SCMF-a, uz renomiranog njujorškog pijanistu Bernarda Rosea.

Na programu će se naći djela bh. kompozitora Ivana Čavlovića, Sergeja Sergejeviča Prokofjeva i Antonína Dvořáka.

Deborah Wong je njujorška violinistica koju karakterišu visoko diferencirane interpretacije djela iz najrazličitijih perioda, koje njeguje kao solistica i članica kamernih ansambala. Kao violončelist Manhattan String Quarteta, Chris Finckel je nastupao širom svijeta kao poznati umjetnik kamerne muzike i izuzetno je cijenjen zbog posvećenosti izvedbama savremene umjetničke muzike pri čemu je učestvovao u premijernim izvedbama djela preko 150 kompozitora.

Uz Wong i Finckela, na sceni će također nastupiti i Bernard Rose, američki pijanista, koji studirao na Columbiji i Julliard Schoolu, a vrsni je kamerni muzičar i veoma cijenjen pedagog čiji su studenti ostvarili zavidan uspjeh u najširim internacionalnim prostorima. Prije njihovog nastupa u 20.00 sati, uvodno predavanje u koncertni program dat će muzikologinja dr. Amra Bosnić.

 Potvrđujući još jednom svoje uvjerenje da je pristup vrhunskoj umjetnosti osnovno ljudsko pravo, direkcija Sarajevo Chamber Music Festivala sve programe nudi kao besplatne i otvorene za publiku. 

 

Opširnije o programu

Na početku prvog dijela ovog koncerta bit će izvedena Svita za violončelo i klavir (2003) kompozitora Ivana Čavlovića. Na konferenciji za medije saznali smo da je ovodjelo u program uvršeno odlukom «paradirekcije» Festivala, budući da su umjetnici SCMF samostalno odlučili da ovo djelo izvedu i posvete dr. Ivanu Čavloviću. Dosadašnjem dekanu MAS i jednom od utemeljitelja SCMF, a ove godine i kodirektoru SCMF.

Sliedi Sonata za violinu i klavir op. 80, br. 1, f mol (1938) remek djelo je jednog od najznačajnijih kompozitora 20. stoljeća - Sergeja Sergejeviča Prokofjeva. Za čije mu je komponovanje trebalo čak osam godina. Obzirom da je ova sonata nastajala i kroz period II svjetskog rata, njen senzibilitet je prožet mračnim i tmurnim osjećajem, a s druge strane - strašću i melanholijom. Vrhunsko kompozicoo umjetniće Prokofjeva i virtuoznost Deborah Wong sugerišu izvedbu koju s pažnjom očekujemo.

Drugi dio programa donosi djelo još jednog velikana u historiji umjetničke muzike - Antonina Dvořáka, Trio za violinu, violončelo i klavir op. 65, br. 3, f mol (1883). Ovaj Trio je nastao u periodu u kome je Dvořák bio u svojevrsnoj umjetničkoj tranziciji, kada se od njega insistiralo da se etablira u moderije muzičke tokove, stoga je kompozicija prožeta raznim utjecajima kroz stavke, s jedne strane su prisutni utjecaji Brahmsovih kamernih djela, a s druge, utjecaj češkog folklornog ritma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije