Uz Stefana Milenkovića otvorena nova koncertna sezona Sarajevske filharmonije

V.A.Z.
Uz Stefana Milenkovića otvorena nova koncertna sezona Sarajevske filharmonije
Sulejman Omerbašić / Koncert Sarajevske filharmonije uz Stefana Milenkovića, dir. Samra Gulamović
Ako je suditi po prvom koncertu, nova koncertna sezona Sarajevske filharmonije obećava mnogo.

U dvorani Narodnog pozorišta ispunjenoj do posljednjeg mjesta, odigrao se koncert kojeg će mnogi pamtiti. Violinista međunarodne slave, Stefan Milenković, briljirao je uz sarajevski orkestar podarivši publici nezaboravnu izvedbu  znamenitog  Violinskog koncerta Felixa Mendelssohna. 

Sinoćnji muzički događaj započeo je izvoedbom Pete simfonije L. van Beethovena . Od prvih "sudbinskih" taktova, pa do kraja  orkestar je bio  ubjedljiv, konzistentan i sigurno vođen palicom maestre Samre Gulamović. Kroz  dobro akcentiran motivski rad do izražaja je došla kvalitetna duhačka sekcija.   

Drugi dio koncerta posvećen Felixu Mendelssohnu otvorila je nejgova Uvertira  Hebridi. Dirigentica Gulamović sa svojim orkestrom još jednom je pokazala svoju naklonost ovom kompozitoru i osebujan način na koji ga izvede (Sjetimo se samo prošlogodišnjeg Sna ljetne noći). Prelijepo zaokruženi Hebridi kao uvertira za sjajnu kulminaciju - izlazak poznatog violiniste na scenu. 

Stefan MIlenković svoj je prvi nastup sa Sarajevskom filharmonijom održao davne 1989, kada ga je pratila slava najpoznatijeg jugoslovenskog wunderkinda. Tada je koncertom dirigirao maestro Oskar Danon, a zatim su se nizali brojni dolasci u glavni grad BiH. 

Kako je i sam nedavno otkrio u intervjuu za Radiosarajevo.ba, tadašnje Sarajevo u kojem je svirao kao dijete, pamti po prvim koracima na klizaljkama i rock muzici. (Čitajte više na ovom linku).

Trideset godina nakon toga, Stefan je pred nama kao jedan od najcjenjenijih violinista današnjice, predavač na prestižnim muzičkim akademijama i jedna izuzetna umjetnička ličnost. 

Njegova izvedba Mendelssohnovog remek djela je superiorna.  Posebno u dugim visokim tonovima  do izražaja dolazi  hirurška intonativna preciznost i ljepota tona. Milenkovićeva virtuoznost je neupitna ali ona ne može zasjeniti njegovu iznimnu muzikalnost i umjetničku posvećenost kojoj smo svjedočili.  

 Milenković je još jednom potvrdio zašto će za sarajevsku publiku biti uvijek rado viđen gost. 

A mi se pripremamo za naredni koncert Sarajevske filharmonije posvećen 100-godišnjici rođenja poznatog bh. kompozitora Avde Smailovića i početak festivala "Muzika na žici".  U svoje planove upišite: 11. oktobar 2017. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije