Samra Gulamović: Sarajevska filharmonija želi dobrodošlicu Frenkieju

Radiosarajevo.ba
Samra Gulamović: Sarajevska filharmonija želi dobrodošlicu Frenkieju

Uoči koncerta Sarajevske filharmonije koji će se održati 26. marta, razgovaramo s direktoricom ovog orkestra Samrom Gulamović. 

Veoma zanimljiv program pod nazivom Večer tanga dovodi nam goste iz Italije. Dirigent Gianluca Marciano i solista na bandoneonu Mario Stegano Puetrodarchi prenijet će publici neke od najstrastvenijih kompozicija baziranih na argentinskom tangu. 

"U našoj stalnoj namjeri da zvuk simfonijske muzike približimo svima, naš naredni koncert koncipiran je tako da nas u zavodljivom i strastvenom ritmu tanga odvede od Rima do Buenos Airesa. Dirigent Gianluca Marciano i solista na bandoneonu Mario Stegano Puetrodarchi su dobro uigran tim koji svoju zajedničku energiju i entuzijazam s velikom lakoćom prenosi na publiku", kaže direktorica Gulamović.

A koliki je interes za koncerte ovog orkestra govori i činjenica da su sve ulaznice za koncert rasprodane prije objavljivanja zvanične najave. 

"Prema interesu koje vlada za ovaj koncert da se naslutiti da smo pobudili radoznalost publike, a sigurna sam da ćemo uspjeti i nadmašiti njihova očekivanja", kaže naša sugovornica. 

Kao posebno iznenađenje, koncert će uveličati i poznati bh. hip-hoper Frenkie kojem će ovo biti prvi nastup uz simfonijski orkestar. Na svom Twitter profilu Frenkie je najavio svoju suradnju sa Sarajevskom filharmonijom, što je pozdravilo hiljade njegovih fanova. 

"Već godinama, korak po korak, uvodimo novu publiku na naše koncerte i sada smo u prilici da vidimo da je naša strategija bila ispravna. Sve je više novih lica među našom publikom, a što je najvažnije, nakon prvog susreta s našim orkestrom, vraćaju se na koncerte.

U tom je smislu nastup Frenkieja s našim filharmoničarima za nas veoma važan. Ovaj nastup će biti dio dokumentarnog filma Soul Train. Iako se čini neobičnim, ovakav spoj danas se može vidjeti na repertoaru velikih orkestara, a sve s jednim ciljem privući drukčiju publiku i podijeliti ljepotu zvuka velikog orkestra. Ovaj nastup će se prilično dobro uklopiti u program koncerta koji nije 'klasičan' u pravom smislu", ističe voditeljica orkestra Sarajevske filharmonije. 

Program koncerta:  
  • E. Morricone: Three theme - Soundscapes
  • R. Molinelli: Trittico
  • A. Piazzolla: Oblivion, Adios Nonino, Milonga del Angel, Jorge Adios; Violentango, Libertango
  • M. de Falla: Španski ples No. 1 iz opere "La vida breve"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije