Uz podršku Ambasade Italije: Predstava 'Leonardo' grupe Nestor Theatre Company gostuje u SARTR-u

1
Fena
Uz podršku Ambasade Italije: Predstava 'Leonardo' grupe Nestor Theatre Company gostuje u SARTR-u
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Predstava 'Leonardo' u SARTR-u

Predstava „Leonardo“ pozorišne grupe Nestor Theatre Company bit će održana 8. decembra u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR).

Redatelj i koreograf Kevin Arduini, koji je osmislio i ostvario predstavu koja govori o životnom putu Leonarda da Vincija, kazao je da predstava uključuje 50 umjetnika na sceni.

Istakao je da je to  jedinstvena predstava te vrste gdje je balet, kao centralni element, ukomponiran s vokalnom interpretacijom i glumom.

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

Arduini je kazao da imaju vrlo zanimljive kostime, budući da se radnja dešava tokom renesansnog perioda, te da je svaki detalj prikazan kroz scenografiju i kostimografiju.

Naglasio je da se radi o međunarodnoj turneji, te da će prije Sarajeva gostovati u Zagrebu.

"Predstava obrađuje i njegovu posvećenost majci, koja je po njegovom rođenju udaljena od njega i koju je on cijelog života tražio u prekrasnim platnima", kazao je Arduini.

Govorit će o njemu, dodao je, i kao umjetniku i kao čovjeku, ali i pitanjima koja su za javnost do sada neotkrivena.

"Predstavit ćemo Firencu u svom zlatnom dobu, ali i neke tamne dijelove tog vremena", istakao je Arduini.

Predstava u Sarajevu gostuje uz pomoć Ambasade Italije i Udruženja italijanih privrednika u BiH, a prihod od ulaznica idu u humanitarne svrhe, Udruženju Il Giardino delle Rose Blu Onlus.

Predsjednik tog udruženja Ermanno D'Onofrio kazao je da se spajanjem Nestor Theatre Company i njegovog udruženja, umjetnost pretapa u solidarnost.

Istakao je da su sredstvima od prodaje karata do sada kupili tri ambulantna kola koja su poslali u Ukrajinu, a da će sredstva iz Sarajeva usmjeriti ka jednoj porodici te Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići.

Generalna sekretarka Udruženja italijanskih privrednika u BiH Alma Viteškić-Dulić i direktorica Teatra SARTR Maja Salkić pozvali su građane da pogledaju tu nevjerovatnu predstavu o životu jednog od najboljih umjetnika ikada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije