'Budi naš glas': WARM festival, SARTR i galerija Manifesto u Sarajevu pružili podršku ženama Irana

0
Radiosarajevo.ba
'Budi naš glas': WARM festival, SARTR i galerija Manifesto u Sarajevu pružili podršku ženama Irana
Foto: Privatni album / Budi naš glas, peformans, SARTR

Žene, život, sloboda - poruka protesta koji se od septembra 2022. održavaju u Iranu nakon što je 22-godišnja Mahsa Amini preminula u pritvoru tzv. "moralne policije".

Brojne žene i muškarci ne bore se samo da hidžab bude dobrovoljan, a ne obavezan, već da žene i manjine u Iranu dobiju ista prava kao i svi.

Procjenjuje se da je do sada u protestima ubijeno više od 500 osoba, među kojima preko 70 maloljetnih.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Iranskim medijima nije dozvoljeno da izvještavaju o protestima, a internet je često onemogućen. Jedini način za iznošenje informacija je poziv "Budi naš glas" preko kojeg aktivistkinje i aktivisti širom svijeta prenose svjedočenja žrtava i protestanata u Iranu.

U sklopu festivala Warm, ovakav performans održan je i u Sarajevskom ratnom teatru. Uslijedila je izložba "Budi naš glas" u galeriji Manifesto, u sklopu koje je predstavljeno gotovo 160 fotografija s protesta.

Festival WARM nastavlja se u petak, 14. jula panel diskusijom Ukrajina: Frontline u Meeting pointu u 11 sati, zatim panelom Bucha - Sarajevo u zgradi Crvenog krsta u 15 sati, te izložbom SAWASAWATO na Trgu Susan Sontag u 18.30 sati.

Budi naš glas, izložba fotografija, Manifesto
Foto: Privatni album : Budi naš glas, izložba fotografija, Manifesto

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije