Uspješno završen tromjesečni TIFBU festival u Bugojnu!

0
Radiosarajevo.ba
Uspješno završen tromjesečni TIFBU festival u Bugojnu!
Radiosarajevo.ba / Pobjednička HARMS

Teatarski internacionalni festival Bugojno (TIFBU), koji je realizirao Teatar FEDRA iz Bugojna u partnerstvu sa Kulturno sportskim centrom Bugojno, uspješno je završio svoje deveto izdanje i od novembra do januara pokušao svojom jedinstvenom revijom predstava obogatiti kulturni život Bugojna.

Cilj je bio imati bar jednu sedmičnu pozorišnu predstavu tokom zimskog razdoblja, pružajući publici iz Bugojna i okolnih mjesta mogućnost da konzumiraju kulturni i umjetnički sadržaj i tada, kao i težiti jačanju veza između pozorišnih zajednica u regiji i podsticanju svijesti lokalnog stanovništva o kulturnim potencijalima i promociji Bugojna kao centra pozorišne umjetnosti.

Od 11. novembra 2023. kada je održana prva predstava 9. TIFBU-a do 27. januara 2024. kada je održana posljednja predstava za izdanje 2023/24., Teatar FEDRA je kroz ovaj festival nastojao pružiti upliv u različite teatarske forme, žanrove, tematike, rediteljske koncepte, glumačke izričaje, scenografska i kostimografska rješenja i sl. Na ovom zanimljivom tromjesečnom repertoaru svoje mjesto je našlo 15 predstava, 1 scensko čitanje i 1 pub kviz.

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Vučić poslušao Dodika: Sabor srpskog naroda nakon usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Svi programi su uspješno održani izuzev dvije predstave koje su zbog bolesti glumca morale biti otkazane. Dakle, ukupno, publika je kroz TIFBU od novembra do januara imala priliku da petnaest puta posjeti pozorište, koje ih je uvijek toplo dočekivalo. Od tih velikih petnaest, osam su bile bugojanske premijere, a jedna od njih i bosanskohercegovačka. U tim brojkama, našao se i 60. rođendan Teatra FEDRA Bugojno koji je kroz pozorišnu rođendansku zabavu proslavljen opet - u pozorištu!

"Velika mi je čast i odgovornost bila voditi festival na kojem sam u svom gradu odrastala prije odlaska na fakultet - posao nije bio jednostavan, ali sam uživala u svakom trenutku iznova učeći nešto novo i primjenjivajući ono već naučeno. Smatram da smo ponudili publici zaista kvalitetan program i priliku da vide od najklasičnijih do najeksprimentalnijih predstava najrazličitijih tematika, za sve uzraste. Publika nas je bezuslovno podržavala, pozorišne trupe dolazile i odlazile sretne i zadovoljne našom teatarskom energijom i mislim da su to dva najveća pokazatelja uspjeha TIFBU festivala. Zahvalna sam što su članovi Teatra FEDRA Bugojno prepoznali moj potencijal i ponudili mi mogućnost da kao mlada producentica samostalno donosim kreativne i produkcijske odluke i uz pomoć volontera, zaposlenika Kulturno sportskog centra i domaćina (članova našeg teatra) implementiram ovogodišnji TIFBU", istakla je Adna Rizvan, mlada producentica iz Bugojna i direktorica 9. TIFBU festivala. 

U novembru su na TIFBU igrali: Omladinska scena Donji Vakuf sa predstavom "Šahovska antibajka", Teatar FEDRA Bugojno i GP Jazavac Banja Luka sa predstavom "Ne igraj na Engleze", Dječija scena Teatra FEDRA Bugojno sa predstavom "Šašavi svijet", Mala škola pozorišta Donji Vakuf sa predstavom "Patuljak i sedam snjeguljica", te je uz rođendansku proslavu najavljena i predstava "Pred njom je život" koja nažalost zbog bolesti glumice nije održana.

Također, kroz novembar i dvije spomenute dječje predstave, obilježen je Dan dječijih prava gdje su u goste pored mališana iz Donjeg Vakufa i Bugojna, došli i mališani iz Gornjeg Vakufa Uskoplja i zajedno učili o pozorištu i njegovim mogućnostima. Osim toga, povodom Noći teatra su tri teatarska i umjetnička udruženja iz Bugojna organizirala tematski pub kviz o umjetnosti, sa naglaskom na svjetsku, regionalnu i lokalnu teatarsku scenu.

Decembarski repertoar predstavio je sljedeće naslove: "Marso" monodrama Nikole Milakovića, "16 nijansi košmara" scensko čitanje DP Eko Art uz razgovor sa dramaturginjom Eminom Kovačević Podgorčević, "Harms je kriv" bh. premijera Teatra Matita iz Slovenije i "Novogodišnja zbrka" premijera Dječije scene Teatra FEDRA. Nova predstava Mostarskog teatra mladih, "Lutkina kuća" je također bila najavljena za decembarski repertoar, ali nažalost nije izvedena zbog povrede glumca.

U januaru, Bugojno je ugostilo pozorišta iz Županje, Šida, Sarajeva i Zagreba, a mjesečni repertoar su ipak otvorili bugojanski mladi ljudi, DP Eko Art sa predstavom "Bardov’ce". Teatar Saksib iz Županje (Hrvatska) izveo je svoju komediju "Tri put bog pomaže", Magični teatar je igrao predstavu "Šta su skrivili Ivica i Marica?", a Amatersko pozorište "Branislav Nušić" iz Šida (Srbija) izvelo je dvije predstave - "Leonardo da Vinči u likovnoj priči" i "Rođene". Januar, a i sam TIFBU, zatvorio je Dražen Šivak sa svojom novom predstavom rađenom u koprodukciji Kazališta Grupa Zagreb i Dubrovačkih ljetnih igara, u saradnji sa Teatrom Exit - predstava "Maske".

Nakon svake predstave, publika je imala priliku anonimno ocijeniti izvedbu od 1 do 5, a predstava sa najvišom ocjenom dobija nagradu - TIFBU reflektor koji će biti uručen na 10. TIFBU festivalu uz ponovnu izvedbu pobjedničke predstave. TIFBU reflektor nije samo priznanje i simbolična nagrada za izvanredan trud, već je i podsticaj za nastavak rada i produkciju teatarske trupe ili pojedinca kojeg je publika izabrala za najboljeg. Ocjene publike su bile prilično visoke za svaku predstavu i nijedna prosječna ocjena nije bila ispod 4.

Ove godine, najbolja predstava sa ocjenom 5,0 je "Harms je kriv!" fascinantnog Matije Solce iz Teatra Matita iz Slovenije! Ovom predstavom će se otvoriti naredni TIFBU festival koji je planiran od narednog novembra do januara.

Teatar FEDRA Bugojno i TIFBU nastavlja svoju stalnu potragu za ludošću, te ističe veliku zahvalnost publici, ali i svim pozorišnim trupama i lokalnim partnerima koji su podržali ovogodišnje festivalsko izdanje i pokazali da je Bugojno zaista mali teatarski grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije