Uspjeh Mustafićevih predstava u Rumuniji i Italiji

Radiosarajevo.ba
Uspjeh Mustafićevih predstava u Rumuniji i Italiji

Pozitivne reakcije na predstave bh. reditelja Dine Mustafića ovih dana dolaze i sa istoka i sa zapada. Uspješna gostovanja na značajnim teatarskim festivalima u Rumuniji i Italiji imale su predstave u režiji Dine Mustafića, Helverova noć Kamernog teatra 55 i Patriotic Hypermarket Bitef teatra i Hartefakt fonda.
 
Predstava Helverova noć učestvovala je na Međunarodnom pozorišnom festivalu u rumunskom gradu Sibiu. Riječ je o najznačajnijem godišnjem festivalu izvođačkih umjetnosti u Rumuniji i trećem u Evropi po broju posjetilaca, broju scenskih prostora na kojima se programi odvijaju i broju zemalja učesnica.
 
Helverova noć Ingmara Vilkista, najnagrađivanija predstava u historiji bh. teatra koja već osam godina obilazi svjetske meridijane, odigrana je pred prepunom salom a po završetku predstave, glumci Mirjana Karanović i Ermin Bravo su ispraćeni dugotrajnim aplauzom.
 
Zapadnije od naše zemlje, predstava Bitef teatra iz Beograda, Patriotic Hypermarket, koju je sarajevska publika imala priliku vidjeti na ovogodišnjem Modulu memorije, sinoć je u italijanskoj Modeni ispraćena ovacijama na jednom od najznačajnijih festivala modernog teatra, VIE Scena Contemporanea, na kojem je odigrana dva puta (31.05. i 01.06.) u vrlo zanimljivoj selekciji. 
 
Naime, na Festivalu VIE, uz Dinu Mustafića svojim ostvarenjima predstavila su se svjetska teatarska imena kao što su Eimuntas Nekrošius, Ivo van Hove, Pascal Rambert, Jonathan Burrows, Matteo Fargion, Lisbeth Gruwez, Nabih Amaraoui & Matthieu Burner,  L’Eolienne.
 
„Raduju me pozitivni odjeci iz Italije i Rumunije na predstave koje sam radio sa kolegama u Beogradu i Sarajevu“, istakao je Mustafić posebno ističući činjenicu da je riječ o festivalima koji kod svoje publike razvijaju kritičko mišljenje, nudeći im uvid u najaktuelnije teatarske tokove. Također, kako je istakao posebno je zadovoljstvo biti u selekciji zajedno sa nekim od najznačajnijih teatarskih imena današnjice, poput Nekrošiusa i drugih.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije