Umjetnik Boris Eldagsen odbio nagradu za fotografiju: "Želio sam stvoriti otvorenu raspravu"

0
Radiosarajevo.ba
Umjetnik Boris Eldagsen odbio nagradu za fotografiju: "Želio sam stvoriti otvorenu raspravu"
Foto: Instagram / Fotografija umjetnika Borisa Eldagsena

Dobitnik glavne nagrade za fotografiju na Sony World Photography Awardu odbio je nagradu i priznao da je njegov rad zapravo kreacija umjetne inteligencije.

Rad njemačkog umjetnika Borisa Eldagsena, pod nazivom Pseudomnesia: The Electrician, pobijedio je u kreativnoj otvorenoj kategoriji na prošlosedmičnoj dodjeli Sony World Photography Awarda. Eldagsen je naknadno rekao da je sliku iskoristio da bi testirao konkurenciju i pokrenuo raspravu o budućnosti.

Organizatori dodjele priznali su za BBC News da ih je Eldagsen naveo na pogrešan trag kad im je objašnjavao utjicaj umjetne inteligencije koji će biti uključen u fotografiju. U izjavi objavljenoj na njegovoj web stranici Eldagsen je zaključio da je bio bezobrazan i zahvalio sucima što su odabrali njegovu sliku. Zapitao se i je li iko od njih znao ili sumnjao da je to stvorio AI.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

"AI slike i fotografije ne bi se trebale natjecati s drugima u nagradi poput ove. One su različiti entiteti. AI nije fotografija. Stoga neću prihvatiti nagradu", dodao je. Slika o kojoj je riječ prikazuje zastrašujući crno-bijeli portret dvije žene različitih generacija.

To uopće nije bila prava fotografija - već sintetski proizvedena slika.

O korištenju umjetne inteligencije u svemu, od pisanja pjesama i eseja do automobila bez vozača, chatbox terapeuta i razvoja medicine naširoko se raspravljalo posljednjih mjeseci, a sada je njena prikladnost i korisnost u pogledu fotografije došla u fokus. Eldagsen je rekao da je upotrijebio fotografiju jer je želio stvoriti "otvorenu raspravu".

Glasnogovornik Svjetske udruge fotografa rekao je da je tokom njihovih razgovora s umjetnikom, prije nego što je proglašen pobjednikom, potvrdio da je djelo "kokreacija" njegove slike uz korištenje AI-ja. Istaknuo je svoje zanimanje za "kreativne mogućnosti AI generatora", dok se "naglasak slike uveliko oslanja na njegovo bogato fotografsko znanje".

"Kreativna kategorija otvorenog takmičenja pozdravlja različite eksperimentalne pristupe izradi slika. Slijedom naše korespondencije s Borisom i jamstava koja je dao, smatrali smo da je njegova prijava ispunila kriterije za ovu kategoriju i podržali smo njegovo sudjelovanje", poručili su iz organizacije.

"Osim toga, veselili smo se uključivanju u dublju raspravu o ovoj temi i pozdravili Borisovu želju za dijalogom pripremajući pitanja za intervju s njim za našu web stranicu. Budući da je sada odlučio odbiti nagradu, obustavili smo naše aktivnosti s njim i u skladu s njegovim željama uklonili ga iz takmičenja", dodali su i naglasili da prepoznaju "važnost ove teme i njezin utjecaj na stvaranje fotografija danas".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije