Umjetnički apel iz Sarajeva: Goethe-Institut BiH i Ars Aevi predstavili Nucleus Kyiv

1
D. Softić
Umjetnički apel iz Sarajeva: Goethe-Institut BiH i Ars Aevi predstavili Nucleus Kyiv
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Otvaranje izložbe Ars Aevi Nucleus Kyiv

Gotovo godinu dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Goethe-Institut BiH i Muzej savremene umjetnosti ARS AEVI u Sarajevu večeras, 9. februara predstavili su umjetnička djela nove kolekcije Ars Aevi Nucleus Kyiv u znak solidarnosti sa Ukrajinom.

Međunarodno priznati umjetnici/e Aida Šehović i Ismar Čirkinagić iz Bosne i Hercegovine, zajedno sa umjetničkim kolektivom Open Group iz Lavova i Alevtina Kakhidze, producirali su nove umjetničke radove za ovu solidarnu izložbu, koje ujedno i daruju Kolekciji Ars Aevi. Izložba kasnije putuje u Kijev i tamo će biti prikazana u Naked Room galeriji.

"Izložba solidarnosti savremene umjetnosti Kijev je umjetnički apel iz Sarajeva, Ars Aevi muzeja savremene umjetnosti Sarajevo, da se zaustavi agresija na Kijev i na Ukrajinu. Na ovaj način će se Sarajevo solidarisati sa Kijevom, Bosna i Hercegovina sa Ukrajinom, kao što su se prije 30 godina umjetnici svijeta iz gradova Milano, Prato, Venecija, Ljubljana, Bolognano, Beč, Istanbul, Podgorica solidarisali sa Sarajevom, pozivajući svjetske umjetnike da poklone svoj rad za prestanak agresije tada opkoljenog grada.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Nucleus Kyiv: Goethe-Institut BiH i Ars Aevi pozivaju na izložbu u znak solidarnosti sa Ukrajinom

Nucleus Kyiv: Goethe-Institut BiH i Ars Aevi pozivaju na izložbu u znak solidarnosti sa Ukrajinom

Mi smo sretni što u saradnji sa Goethe institutom u Sarajevu možemo danas publici da predstavimo novi Nukleus Ars Aevi pod nazivom Kyiv uz predstavljanje dva bh umjetnika/ce i dva ukrajinska umjetnika/ce. Aida Šehović sa svojim radom Street Signs Sarajevo - Kyiv i OPEN GROUP grupa umjetnika iz Ukrajine sa znakom "puteva između" imaju dijalog kroz sličan umjetnički izraz. Radovi Ismara Čirkinagić i Alevtyne Kakhidze kroz biljke pričaju priče odraza kruga života i smrti u prirodi. Bićemo sretni ako što više posjetilaca vidi ovu izložbu, a i naravno ako je uspijemo uskoro pokazati i u Kijevu, kazala je Senka Ibrišimbegović, direktorica JU Gradski muzeji Sarajevo.

Na otvaranju izložbe održala se panel diskusija na kojoj se govorilo o ulozi savremene umjetnosti u antiratnom pokretu.

"Umjetnici ovog novog Nukleusa dijele proživljeno iskustvo rata. Aida Šehović i Ismar Čirkinagić su 1992. godine doživjeli raspad Jugoslavije i izbijanje rata u Bosni. Bili su primorani da napuste svoje domove u Banja Luci i Prijedoru i potraže utočište u inostranstvu. Kao umjetnici, oni su svoje živote posvetili pokazivanju kako umjetnost može biti moćan alat za rješavanje sjećanja, traume i raseljavanja i može pomoći u oporavku nakon sukoba. Umjetnici iz Ukrajine stvaraju umjetnost suočeni s ratom, suočavajući se s posljedicama oružanog sukoba.

Alevtina Kakhidze je iskusila nagle i haotične promjene u Ukrajini, od raspada SSSR-a do tekućeg sukoba u njenoj zemlji. Kao Open Group - kolektiv umjetnika osnovan 2012. godine u Lavovu čiji rad istražuje interakciju između ljudi, umjetnika, situacija i prostora - ona je stvarala umjetnost kako bi prikazala okrutnu ratnu realnost, skrenula pažnju na humanitarnu katastrofu kojoj ljudi prolaze kroz i ljudske cijene rata", objasnila je Claudia Zini, osnivačica i direktorica KUMA International (Sarajevo).

Aida Šehović je predstavila svoju najnoviju instalaciju u javnom prostoru Street Signs Sarajevo – Kyiv koja se sastoji od pet uličnih znakova koji su postavljeni u Velikom Parku, preko puta Goethe-Instituta, a cilj im je potaknuti prolaznike na kritičko razmišljanje i postavljanje pitanja o ratu i njegovim posljedicama.

Otvaranje izložbe Ars Aevi Nucleus Kyiv
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Otvaranje izložbe Ars Aevi Nucleus Kyiv

"Moja nova serija radova pod nazivom Street Signs Sarajevo - Kyiv se sastoji od pet različitih saobraćajnih znakova sa tablama na kojima pišu izjave i pitanja na bosanskom i ukrajinskom jeziku: PRIJE RATA / POSLIJE RATA / KO JE ŽRTVA? / KO JE ZLOČINAC? Koristeći prepoznatljive simbole za kretanje u javnom prostoru i kombinirajući njihove funkcije koje daju naredbe, upozorenja i upute, ja se želim osvrnuti i skrenuti pažnju na probleme društva koje se još uvijek nije koletivno u cjelosti suočilo sa traumom rata i u kojem se zbog toga još uvijek bori za istinu i pravdu.

Kao primjer jedan od znakova postavlja pitanje 'Ko je zločinac / poslije rata?'ili koristi frazu 'Prije rata' kao stop znak tj. u ovom kontekstu kao odrednicu u vremenu. Istovremeno znakovi se obaziru na rat i okupaciju Ukrajine čiji su građani trenutno žrtve nasilja i zločina koje su mnogi, koji prolaze svakodnevno kroz Veliki park, preživjeli. Svih 5 znakova su u razgovoru jedan sa drugim kao i sa znakom kojeg je napravio ukrajinski umjetnički kolektiv Open Group", rekla je Aida Šehović.

Postavka Open Group, je još jedan ulični/saobračajni znak koji označava 1654 kilometra koji dijele Ars Aevi od Muzeja savremene umjetnosti u Kijevu. Znak je postavljen na zemljištu na kojem će biti izgrađen budući muzej u Sarajevu po projektu talijanskog arhitekte Renza Piana.

Alevtina Kakhadze predstavila je svoj najnoviji video rad Botaničke žrtve u kojem se umjetnica fokusira na biljke, koje smatra jednim od najboljih primjera pacifizma na našoj planeti. Njen rad ulazi u dijalog sa Herbarijumom Ismara Čirkinagića, zbirka sušenog bilja, koje je umjetnik sakupio na mjestima masovnih grobnica u okolici rodnog Prijedora.

Izložbeni projekat finansiraju Stabilizacioni fond Goethe-Instituta i Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, a sufinansiraju ga Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. Projekat se realizuje i u saradnji sa VII Academy, Kuma Internacional, Modul Memorije, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo, Općina Centar, Općina Novo Sarajevo, UNESCO.

Otvaranje izložbe Ars Aevi Nucleus Kyiv
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Otvaranje izložbe Ars Aevi Nucleus Kyiv

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije