Umjetnička instalacija Arhiv bijega sa Andreasom Kosertom

0
Radiosarajevo.ba
Umjetnička instalacija Arhiv bijega sa Andreasom Kosertom
Foto: Goethe Institut / Archiv der Flucht

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine sutra, 12. oktobra u 18 sati umjetnička instalacija Archiv der Flucht (Arhiv bijega).

U okviru instalacije bit će predstavljeno deset intervjua i priča o bijegu i protjerivanju u Njemačku 20. i 21. vijeka. Svi intervjui su dio digitalnog arhiva Haus der Kulturen der Welt iz Berlina.

Prikazane intervjue je odabrao renomirani autor i historičar Andreas Kossert iz Berlina koji će u okviru otvorenja izložbe predstaviti i svoje djelo "Flucht- eine Menschheitsgeschichte" (Bijeg – historija čovječanstva), objavljeno 2020. godine, u kojem izbjeglička kretanja s početka 21. vijeka smješta u veliki historijski kontekst.

SDA: "Vučić u Mostaru ponovo negirao genocid u Srebrenici, ali istina će zauvijek ostati zapisana"

SDA: "Vučić u Mostaru ponovo negirao genocid u Srebrenici, ali istina će zauvijek ostati zapisana"

Predstavljanje knjige i naknadni razgovor sa publikom moderira Vahidin Preljević, profesor na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu

Manifestacija je na njemačkom i bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku uz simultani prijevod.

Više informacija o Arhiv bijega, Andreasu Kossertu i njegovim djelima možete pronaći u kalendaru manifestacija Goethe-Instituta.

Također, Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini i Muzej savremene umjetnosti RS (MSURS) organiziraju književno veče sa Andreasom Kosertom (Andreasom Kossertom) 13. oktobra 2021. u 18.30 sati u MSURS u Banjoj Luci.

U ovom veoma značajnom djelu, autor na dirljiv način predstavlja pojedinačne sudbine migracijskih kretanja s početka 21. vijeka koje stavlja u veliki historijski kontekst.

Za svoja djela dobio je niz nagrada kao što su NDR Kultur Sachbuchpreis 2020; nagrada Friedrich Ebert Fondacije „Das politische Buch 2021“, te je nominovan za nagradu Sachbuchpreis 2021.

Književno veče će moderirati književnica Tanja Stupar Trifunović, a nakon predstavljanja knjige, publika će imati priliku da se upozna i razgovora sa autorom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije