Umjetnička galerija predstavila aplikaciju ARTsee uz izložbu Ferdinanda Hodlera

Radiosarajevo.ba
Umjetnička galerija predstavila aplikaciju ARTsee  uz izložbu Ferdinanda Hodlera
Umjetnička galerija BiH / Izložba Ferdinanda Hodlera uz aplikaciju ARTsee

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine je pokrenula novu izložbu na android aplikaciju ARTsee, pomoću koje predstavlja umjetnička djela djeci i osobama s invaliditetom ili teškoćama u razvoju. 

U saradnji sa Švicarskom Ambasadom u Bosni i Hercegovini, galerija je u proteklih šest mjeseci pripremala ovakve sadržaje koji se temelje na djelima Švicarskog umjetnika Ferdinanda Hodlera, čija je kolekcija u posjedu galerije.

Aplikacija ARTsee je kreirana 2019. godine sa namjerom da ciljnoj grupi omogući bolje razumijevanje umjetničkih djela putem animacije, zvuka i teksta, a ovo je druga izložba koja je dostupna na ovaj način.

Na Bjelašnici jutros minus 6: Objavljena prognoza do ponedjeljka - stižu naoblačenje i novi snijeg

Na Bjelašnici jutros minus 6: Objavljena prognoza do ponedjeljka - stižu naoblačenje i novi snijeg

Izložba Ferdinanda Hodlera uz aplikaciju ARTsee otvorena je u Umjetničkoj galeriji protekle sedmice, a moći će se posjetiti do 31. decembra. U ovom periodu će se održavati besplatne prateće aktivnosti za djecu i mlade sa razvojnim teškoćama. Posjetioci koji dođu na izložbu sa svojom djecom, na korištenje će dobiti muzejski tablet putem kojeg mogu iskusiti umjetnost putem ovog digitalnog pomagala.

Usljed globalne pandemije i u slučaju nemogućnosti posjete galeriji, ARTsee aplikaciju je moguće besplatno skinuti putem Google Play Store pod nazivom ARTsee UGBIH, te je koristiti u kućnom okruženju.

Do kraja godine Galerija će objaviti i novu web stranicu muzejsko-obrazovnih programa i dodatnih aktivnosti (www.artseeugbih.ba) koje realizuje za različite društvene grupe.

Omogućavajući veću pristupačnost značenjima svoje zbirke, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine demokratizira umjetnost koju čuva ali i svoju praksu, ispunjavajući tako jednim dijelom odgovornost koju ima prema društvu kao javni muzej umjetnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije