Umjetnost iz BiH na velikoj međunarodnoj izložbi u Skoplju

Radiosarajevo.ba
Umjetnost iz BiH na velikoj međunarodnoj izložbi u Skoplju
Promo / Oficijelni plakat izložbe

U Muzeju savremene umjetnosti u Skoplju otvara se  međunarodna izložba "Sve što nam je zajedničko".

Na izložbi će se  predstaviti i međunarodno priznate umjetnice i umjetnik iz BiH: Maja Bajević, Šejla Kamerić i Ibro Hasanović.  

Izložba čije su kustosice Mira Gakina i Jovanka Popova propituje neizvijesnost u kontekstu različitih društvenih, političkih i kulturnih okruženja vezanih za ranjivost i egzistencijalnu nepredvidljivost. 

"U uvjetima nestabilnosti, određene populacije i grupe pate, ili su u nepovoljnom položaju u svojim društvenim okolnostima, bivajući izloženi fizičkim i simboličnim nasiljima koje pak rezultiraju u sukobima, tranzicijama, ograničenjima i zloupotrebama u radu, migracijama i egzodusima, rodnih nejednakosti i nepravde. Ukoliko nesigurnost predstavlja sve ono što mi dijelimo, ali i sve ono što nas razlikuje i što nas razdavaja od ostalih, možemo li istražiti prakse koje su usmjerene ka općem dobru ili kreirati zajedničku akciju? S tim u vezi, postavlja se pitanje o mogućnosti da ovi disperzirani nemirni subjektiviteti djeluju zajednički.  Izbor radova osamnaest umjetnika nas upoznaje sa djelima koji pružaju uvid u situacije različitih neizvjesnih i fragmentiranih historijskih konteksta, ukazujući na mogućnost da se isti uključe u sadašnjost, zahtjevajući od nas da se angažirano postavimo naspram sopstvenog znanja, iskustava i stavova. Problemi na koje se radovi odnose su tragični, oni predstavljaju stanje političke manipuliranosti, društvene malaksalosti i isključenosti, kulturne podređenosti i ovisnosti o nizu odlučujućih faktora koji svjedoče o svakodnevnom nemiru", kaže se u najavi izložbe.

S tim u vezi, izložba podstiče svijest o općoj nesigurnosti, ali i motiviranu akciju. Izbor radova nas pozicionira po pitanjima kako razumjeti aktuelna stanja, omogućavajući nam promišljanje o načinima putem kojih će lične vizije, odgovornost i posvećenost postati društveni.

Učesnici/ce izložbe: Ana Adamović (Srbija), Maja Bajević (Bosna i Hercegovina), Žaneta Vangeli (Makedonija), Velimir Žernovski (Makedonija), Kristina Ivanoska (Makedonija), Slavica Janešlieva (Makedonija), Đorđe Jovanović (Makedonija), Šejla Kamerić (Bosna i Hercegovina), Alban Muja (Kosovo) Ahmet Ogut (Turska), Maria Papadimitriou (Grčka), Renata Poljak (Hrvatska), Anri Sala (Albanija / Francuska), Flaka Haliti (Kosovo), Ibro Hasanović (Bosna i Hercegovina) i Ištvan Huzjan (Slovenija), Jane Čalovski (Makedonija), Biljana Đurđević (Srbija).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije