Nestvarna izložba fotografija podvodnog svijeta

Radiosarajevo.ba
Nestvarna izložba fotografija podvodnog svijeta
U subotu će u Sarajevu biti svečano otvorena izložba podvodnih fotografija.

Izložba će biti otvorena u Sarajevo City Centru u 19 sati, ceremonijom proglašenja pobjednika četvrtog on-line međunarodnog takmičenja u podvodnoj fotografiji "WITHOUT BORDERS- BEZ GRANICA."

Na četvrtom Online međunarodnom takmičenju "Without Borders", učestvovao je impozantan broj od 219 takmičara iz 18 zemalja, sa  četiri kontinenta, s pristiglih više od 700 fotografija podvodne tematike.

Takmičilo se u dvije kategorije fotoaparata: DSLR i COMPACT. 

U internacionalnoj  i BiH konkurenciji zadate su bile četiri teme:

  • Fotografija podvodnog ambijenta sa ili bez modela,
  • Kreativna i fashion fotografija,
  • Makro-fotografija,
  • Fotografija slatkih voda. 

Podvodni fotografi iz Bosne i Hercegovine takmičili su se u dvije dodatne teme, te su se prijavili u velikom broju sa izuzetno kvalitetnim fotografijama. Takmičili su se u dvije podkategorije:

  • BiH portfolio i
  • BiH fotograf-početnik 

BiH fotograf-početnik je kategorija koja je uvrštena sa željom da se privuče što veći broj ljubitelja podvodne fotografije u Bosni i Hercegovini, te napravi popularizacija ronjenja i podvodne fotografije u BiH. Pružena je šansa i roniocima koji tek počinju praviti fotografije pod vodom da se pokažu i prezentiraju svoje radove, te da se takmiče sa sebi ravnima. Na taj način smo ostvarili našu namjeru da ih polako uvlačimo u čarobnu priču podvodne fotografje, koju će oni dalje promovirati i širiti. 

Tradicionalno, međunarodni i nepristrasan žiri je radio u sastavu:

Dinno Kasalo, urednik i producent na BHRT, Bosna i Hercegovina

Branislav Danevski, podvodni fotograf, ex svjetski viceprvak, Hrvatska

Goran Butajla, podvodni fotograf, glavni urednik časopisa SCUBAlife, Hrvatska

Ivana Orlović, podvodni fotograf, Mares ambasador,  Beograd, Srbija

Adnan Drnda, podvodni fotograf, reprezentativac BiH u podvodnoj fotografiji, Sarajevo

Samir Solaković, podvodni fotograf, reprezentativac BiH u podvodnoj fotografiji, Sarajevo. 

Kvalitet fotografija koje su pristigle je po svjetskim standardima i na izuzetno visokom nivou, a žiri je imao veoma težak zadatak da izabere najbolje.

Ovaj specifičan put razvoja i promoviranja podvodne fotografije će se nastaviti i idućih godina, jer umijeće i inspiracija pravljenja fotografija su izuzetno zanimljive i zahtijevne i za običnog čovjeka prosto nestvarne. Na ovaj način približavamo čari podmorja, rijeka i jezera i običnim ljudima koji nemaju priliku zaviriti u fascinantne i skrivene tajne dubina.

Prezentacijom podvodne fotografije i ronjenja promovira se i podizanje svijesti o očuvanju svjetskih  voda koje čine preko 70 posto površine naše planete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije