Uloga muzike u razvoju lokalne zajednice - predavanje Orhana Masle u Historijskom

Radiosarajevo.ba
Uloga muzike u razvoju lokalne zajednice - predavanje Orhana  Masle u Historijskom
Radiosarajevo.ba / Orhan Maslo
Orhan Maslo je muzičar, producent, menadžer iz Mostara.

U okviru programa Srijeda u muzeju, 8. augusta u 17,00  Maslo će održati zanimljivo predavanje pod nazivom Uloga muzike u razvoju lokalne zajednice.

Orhan "Oha" Maslo cijeli svoj radni vijek veže za muziku ali i želju da uvežu mlade ljude sa istim interesima  i da zajediničkim snagama izgrade sistem koji ulaže u urbani muzičko-kulturni razvoj mladih, koji je u skladu sa vremenom i kakav i priliči gradskoj sredini. 

Kroz njegovo predavanje upoznati ćemo se sa uspješnim projektima koji su kroz rad u muzici uticali na svoje polaznike i njihove lokalne zajednice. Jedan od tih projekata je i Mostar Rock School, čiji je Maslo menadžer. Ovaj i slični projekti imaju veliki uticaj na društvo, jer okupljaju mlade ljude koji sarađuju i stvaraju zajedno, a to je upravo i najbolji primjer izgradnje povjerenja među mladim ljudima

Maslo je o važnosti Mostar Rock School-a i uloge koju igra u društvu rekao: "Kroz sistem programa škole mladi imaju priliku upoznati i raditi zajedno. Manje je bitno koliko će njih biti profesionalnim muzičarima u svojim životno/poslovnim karijerama. Čime god da se budu bavili ovi mladi ljudi u svojim životima, oni iz učešća u programu Rock škole nose snagu da prezentiraju svoju ideju, volju da poslušaju ideju drugih, snalažljivost da pronađu zajednički kompromis, i potrebu za kvalitetnim rezultatima. Mislim da svi mi želimo vidjeti upravo takve ljude u našoj zajednici, i one koji rade na šalteru, i one koji nam pružaju medicinsku njegu za djecu, dizajniraju naše gradove, uzgajaju hranu koju jedemo. Što više širokoumnih i odgovornih, živjet ćemo ljepše i skladnije."

Predavanje je dio pratećeg programa koji se organiziraju u Historijskom muzeju BiH povodom izložbe 77 Million Paintings britanskog producenta i video umjetnika Briana Enoa sa kojim je Orhan "Oha" Maslo imao priliku lično sarađivati, kao i sa drugim poznatim imena, a samo neka od njih su Horace Andy, Prince Stanley, Duncan Sheik, Anthony Tidd, the Dutch Metropole Orchestra, Mostar Sevdah Reunion, Dubioza Kolektiv.

S obzirom na veliki interes koji je multimedijalna postavka probudila u javnosti, među različitim generacijama posjetilaca, Muzej je odlučio da se kupljena ulaznica može koristiti višekratno. Naime, i u Sarajevu se ponavlja praksa iz drugih gradova u kojima je Enoov rad bio postavljen – da posjetioci nekoliko puta posjećuju ovu jedinstvenu izložbu. Stoga je odlučeno da će prilikom kupovine ulaznice, posjetioci biti evidentirani te će kupljenu ulaznicu moći koristiti u više navrata.

Prateći programi u Historijskom muzeju također su besplatni, pa će i prisustvovanje predavanju također biti besplatno, kao i ulaz u Muzej u srijedu u periodu od 17.00 do 20.00.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije