Uličnim spektaklom Moby Dick publici se vraća Festival MESS

0
Radiosarajevo.ba
Uličnim spektaklom Moby Dick publici se vraća Festival MESS
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Samir Avdić

Na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, već traju pripreme za subotnji ulični teatarski spektaktl Moby Dick u produkciji poznate italijanske teatarske kompanije Teatro dei Venti

Ovaj događaj pripada i najava je skorašnjeg 61. po redu Internacionalnog teatarskog festivala MESS, koji će se održati od 1. do 7. oktobra ove godine, ukoliko to budu dozvoljavale epidemiološke prilike. 

Tim povodom danas je održana konferencija za medije, na Trgu Susan Sontag, pored glomazne opreme koja se postavlja za subotnji događaj.

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Pripreme za uličnu predstavu Moby Dick  - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Pripreme za uličnu predstavu Moby Dick

Direktor Messa Nihad Kreševljaković najavio je da će ovogodišnji festival, iako u manjem kapacitetu, ipak donijeti nekoliko izvrsnih predstava. Nakon dvije godine čekanja, konačno će biti izvedena i "Prva Čehovljeva predstava" iz Irske, kojom je trebao biti zatvoren MESS 2019. Osim nje, izdvaja se predstava "Omma" Josefa Nadja koja dolazi iz Francuske. Očekuje se i predstava "Ivanov" iz Crne Gore, te nove produkcije Selme Spahić i Borisa Liješevića.

Među bh. predstavama, za 61. Mess su selektirane "Snijeg" Dine Mustafića u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, "Šindlerov lift" Kokana Mladenovića u produkciji Kamernog teatra 55, te "Kreketanje" u režiji Aleša Kurta, po tekstu Almira Bašovića, u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla. Takođe je i pet dječijih predstava odabrano za sekciju festivala poznatu po dnazivom "Mali Mess". 

Kada je riječ o spektaklu Moby Dick, rečeno je da je predstava bazirana na remek djelu američke književnosti - romanu Hermana Melvillea, u godini kada se obilježava 170 godina od njegovog objavljivanja i 130 godina od autorove smrti. Predstava slijedi ideje romana, a prvenstveno je to odnos čovjeka prema nemilosrdnoj prirodi, borba za preživljavanje ali i opsesivna potreba za osvetom koja nerijetko iza sebe ostavlja nedužne žrtve. Želja organizatora bila je dovesti ulični teatar u Sarajevo te na taj način i Festival otvoriti prema građanima. 

Stefano Te - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Stefano Te

Redatelj predsdtave Stefano Te nije prvi put u Sarajevu. Bio je među publikom na festivalu prije 6 godina, a pripreme za gostovanje Moby Dicka započele su prije dvije godine, no bile zaustavljene zbog pandemije. 

U pripreme su uključena i nadležna ministarstva Kantona Sarajevo, što je potvrdio i ministar kulture i sporta Samir Avdić.

Lorenzo Donatelli iz Ambasade Italije koja je podržala dolazak umjetnika, izrazio je veliko zadovoljstvo što će upravo predstava iz njihove zemlje ozvoriti novu teatarsku sezonu u Sarajevu, uz nadu da će epidemiološka situaciji dozvoliti održavanje Festivala. 

Press konferencija povodom predstave Moby Dick - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Press konferencija povodom predstave Moby Dick

Predstava Moby Dick održat će se u subotu 4. septembra u 18,00  a tim povodom će se u subotu odvijati poseban režim saobraćaja - obustava u terminu od 18,00 do 20,00. 

Svi građani moći će prisustvovati događaju. Predviđeno je da publika stoji oko pozornice koja je uzdignuta. Trajanje predstave je 50 minuta, a sudeći po traileru, bit će uzbudljivo: 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije