Ugledni francuski Le Monde naslovnicu posvetio bh. književniku Faruku Šehiću

6
Radiosarajevo.ba
Ugledni francuski Le Monde naslovnicu posvetio bh. književniku Faruku Šehiću
Foto Twitter / Le Monde posvetio naslovnicu Faruku Šehiću

Ugledni francuski dnevni list Le Monde posvetio je naslovnicu višestrukonagrađivanom bh. književniku Faruku Šehiću.

Povod je bila objava francuskog prijevoda njegove Knjige o Uni (Le Livre de l’Una)koja je početkom ove godine objavljena u Francuskoj. Knjigu je na francuski preveo Olivier Lannuzel.

Šehić, također kolumnista portala Radiosarajevo.ba, predstavljen je kroz prilog koji je posvećen knjigama - 'Des Livres', a tekst o Šehiću potpisuje književnik i novinar Jean Hatzfeld.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

"Godine 1992. Faruk Šehić je student, a onda je zaprijetio rat. Šehić će tri godine na prvoj liniji fronta bilježiti žestinu, krv, mirise pakla iznad Une", piše Hatzfeld, te nastavlja:

"Ova knjiga, čija je radnja smještena uz bosansku rijeku Unu, veličanstven je, meditativni prikaz iskustva u srcu rata. Tekst je to koji nije izjeden ni grižnjom savjesti koja tka većinu spisa boraca ni bolovima izgnanstva."

Tekst Jean Hatzfelda možete pročitati OVDJE.

Književni kritičari Šehića često nazivaju glasom "pregažene generacije" pisaca rođenih sedamdesetih, koje su ratovi i raspad zajedničke države biografski i tematski obilježili.

Za roman Knjiga o Uni Šehić je dobio nagradu "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen na govornom području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u 2011. godini, i nagradu Europske Unije za književnost – EUPL 2013. Vrijedi istaći da su Šehićeve knjige prevođene na turski, albanski, slovenski, mađarski, makedonski, poljski, bugarski, njemački, engleski, talijanski, španjolski, holandski, arapski, rumunjski i francuski jezik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije