U Zvonu se večeras otvara izložba fotografija legendarnog Zorana Kanlića, pogledajte šta vas očekuje

0
Radiosarajevo.ba
U Zvonu se večeras otvara izložba fotografija legendarnog Zorana Kanlića, pogledajte šta vas očekuje
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Izložba Zorana Kanlića u Zvonu

U prostorijama Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti "Zvono" večeras će biti održano otvaranje izložbe fotografija Zorana Kanlića povodom druge godišnjice od njegove smrti.

Riječ je o fotografijama ratnih portreta Sarajeva koja se u Zvonu realizuje zahvaljujući ideji i konceptu njegovog prijatelja i kolege, fotografa Zorana Lešića.

Otvaranje izložbe planirano je u 18 sati u Galeriji Zvono (prostor Galerije Charlama Depot, Terezije bb, Skenderija).

Otkazano ročište: Poznat novi datum suđenja Miloradu Dodiku

Otkazano ročište: Poznat novi datum suđenja Miloradu Dodiku

Ratni portreti Sarajeva: Izložba Zorana Kanlića u Zvonu

Ratni portreti Sarajeva: Izložba Zorana Kanlića u Zvonu

Faruk Šehić, pišući svojevremeno povodom izložbe Zorana Kanlića u Buybooku naglasio je bespredmetnost kritičarskog obesmišljavanja umjetničkih tema posvećenih ratu, jer je riječ o umjetnosti koja pokazuje vitalnost i značaj i godinama nakon rata, a čemu svjedoče i Kanlićeve fotografije.

"Civilna pozadina rata koju nam pokazuje Zoran Kanlić obiluje detaljima iz ljudske intime. Fasciniraju momenti kuhinjske idile, pravljenje kafe na svim mogućim improvizacijama minijaturnih pećica, steranje veša, spavanje, prizor iz kafane pod vedrim nebom, ženska ljepota u neizostavnim ruševinama, prizori manekenki sa takmičenja za Miss Sarajeva. Postoji samo jedna fotografija koja direktno upućuje na vojnički sadržaj rata: grupni portret dvije žene pod oružje sa muškarcem opasanim redenicima koji drži cijev puškomitraljeza sa raširenim nogarama negdje u blizini prve borbene linije. I na ovoj fotografiji dominiraju ljudska lica i tijela, glavni protagonisti Kanlićevih, uglavnom, crno-bijelih fotografija na kojima se prikazuje život iz offa, nepobjedivost ljudskog duha. Možda je to ono što je najupečatljivije na Kanlićevim fotografijama, prikaz topline ljudskih brloga, vjera u pobjedu života nad smrću, nešto toliko hrabro i otmjeno na svim tim licima i tijelima.

Pokušavam zamisliti kako je to bilo biti fotograf u opkoljenom Sarajevu. Hodati okolo sa fotoaparatom i bilježiti trenutke koji uporno nestaju. I opet mi dolazi slika Zorana Kanlića u vijetnamci kako nevidljiv čuči kraj stabla čekajući da uhvati osmijeh žene koja pretrčava snajperski prelaz. Ili fotografiše ogromnu ruku koja pridržava džezvu na zipovanoj improvizovanoj pećici.

Izložba Zorana Kanlića u Zvonu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Izložba Zorana Kanlića u Zvonu

Možda baš onako kako izgleda Zoran Kanlić treba izgledati fotograf u opkoljenom Sarajevu iz moje mašte. Miran i neprimjetan u kompletnom ratnom užasu“, napisao je Faruk Šehić.

Uoči otvaranja izložbe, fotograf portala Radiosarajevo.ba zabilježio je dio onoga što vas očekuje u Galeriji Zvono.

Izložba "Ratni portreti Sarajeva" Zorana Kanlića bit će otvorena u Zvonu do 15. augusta.

Izložba Zorana Kanlića u Zvonu
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Izložba Zorana Kanlića u Zvonu

Biografija Zorana Kanlića

Zoran Kanlić rođen je 1954. godine. Život je posvetio fotografiji. Radio je u sarajevskom Odboru Zimskih olimpijskih igara 1983. i '84. godine. Pravio je fotografije za omote CD-a. Radio je u njemačkoj agenciji Bus. Bio je fotograf na snimanju filma Savršeni krug reditelja Ademira Kenovića.

Bio je jedan od prvih fotoreportera magazina Slobodna Bosna i Dani.

Kao oficijelni fotograf Kamernog teatra 55 svojim fotografijama ovjekovječio je većinu najznačajnijih predstava nastalih tokom opsade Sarajeva.

Radio je brojne kampanje za različite agencije, ali je bio najproduktivniji stvarajući tokom rata vlastitu umjetnost.

U najtežim vremenima, zahvaljujući vlastitom objektivu, uspijevao je dočarati esenciju ljudske prirode te je stvarao živopisne i magične fotografije koje na poseban način i danas dotiču njegovu publiku.

Tokom karijere priredio je veliki broj samostalnih izložbi u Sarajevu i diljem Evrope. Jedna od njegovih posljednjih velikih izložbi bila je "NSK država Sarajevo" u Historijskom muzeju. Izložba je bila posvećena nastupu grupe Laibach 1995. godine u Sarajevu gdje je bio jedini prisutni fotograf. Bio je član ULUPUBiH-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije