Sarajevo / U Vijećnici nastavljeno snimanje turske serije o Aliji Izetbegoviću

10. 09. 2017. u 08:39:00 AA

Shares: 130

U sarajevskoj Vijećnici jučer je nastavljeno snimanje turske mini serije "Alija", o životu prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, javlja Anadolu Agency (AA).

Seriju na lokacijama u Bosni i Hercegovini za tursku nacionalnu televiziju TRT od početka augusta snima turska produkcijska kuća Sancak Medya, a režiju potpisuje bh. režiser Ahmed Imamović.

Ekipa AA boravila je u Vijećnici na setu mini serije, gdje je u toku bilo snimanje druge, od ukupno šest epizoda serije (svaka epizoda 90 minuta), a radi se o dijelu serije vezanom za period Sarajevskog procesa 1983. godine.

Poznati turski glumac Yurdaer Okur, koji tumači lik Alije Izetbegovića u seriji, u razgovoru sa novinarom AA istakao je kako je cijeloj ekipi serije vrlo bitno što se ovaj projekat snima autentično u Bosni i Hercegovini, jer, kako je kazao, ono što film čini filmom jeste atmosfera.

Dodao je kako je Bosna upravo zemlja koja ima svoju atmosferu i prirodu, čije ulice i sokaci imaju svoju dušu.

“Ja moram kazati da sam izuzetno sretan i počastvovan činjenicom da mi je pripala jedna ovakva uloga”, rekao je Okur.

Na pitanje kako je tekla priprema za ulogu Alije Izetbegovića, Okur je rekao kako je čitao djela Izetbegovića prevedena na turski jezik, a osim toga je gledao i dokumentarne videozapise.

“Razgovarao sam sa porodicom, sa njegovom kćerkom. Mnogo sam gledao njegove fotografije. Obilazio sam Tunel spasa", rekao je Okur.

Turski glumac je na kraju dodao kako vjeruje da će nakon ovoga projekta biti povećano interesovanje za lik i djelo Alije Izetbegovića. Kako je rekao, serija može pomoći da se on upozna u određenoj mjeri, no da bi ga upoznali više, potrebno je čitati njegova djela.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA