U Sarajevu premijerno prikazana emisija 'Odredište Frankofonije: Bosna i Hercegovina'

0
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu premijerno prikazana emisija 'Odredište Frankofonije: Bosna i Hercegovina'
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Francois Delmas

Premijera emisije "Odredište Frankofonije: Bosna i Hercegovina" upriličena je danas, 23. oktobra u Sarajevu u organizaciji francuske ambasade i Francuskog instututa u BiH, te u partnerstvu sa Opštinom Stari Grad i Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Francois Delmas izjavio je prije početka da francuski jezik u svijetu govori 321 milion ljudi i da je to jezik diplomatije i poslovanja koji se koristi na pet kontinenata.

Istakao je da uz podršku Francuskog instituta u BiH televizijski kanal TV5 Monde, koji se prati u cijelom svijetu, snimio reportaže o Bosni i Hercegovini koje će emitovati globalnoj publici.

Nova realnost stanovništva u BiH: 'Kredit sam uzela da preživim'

Nova realnost stanovništva u BiH: 'Kredit sam uzela da preživim'

"To će omogućiti da imamo emisiju u kojoj se širom svijeta govori o frankofoniji u BiH i konkretno o Bosni i Hercegovini, što je način da pokažemo kako se jezik može koristiti da se govori o nekoj zemlji i time potakne interes za tu zemlju", naveo je Delmas. 

Ekipa TV5 Monde, koja je u aprilu ove godine posjetila Sarajevo, Mostar, Banja Luku i Bihać, razgovarala je sa stanovnicima ta četiri grada o njihovoj ljubavi prema francuskom jeziku i svojoj zemlji.

Sarajevska premijera je održana nekoliko dana nakon 19. samita Frankofonije u Villers-Cotteretsu, koji je istakao francuski kao međunarodni jezik stvaranja, poslovanja i inovacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije