U Sarajevu ovaj vikend pogledajte Galeriju Uvreda

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu ovaj vikend pogledajte Galeriju Uvreda
Facebook / Galerija uvreda

Posljednja Galerija Uvreda u organizaciji Fondacije Boris Divković i projekta Ne Laj bit će održana u Sarajevu u Historijskom Muzeju Bosne i Hercegovine od 9. do 11. oktobra.

Galerija Uvreda je projekat koji je nastao 2017. godine kao inicijativa mladih aktivista/kinja i lidera/kinja iz devet različitih političkih stranaka iz FBiH i RS-a, koji su kroz edukativne treninge učili o zajedničkoj borbi protiv govora mržnje i nasilnog ekstremizma na internetu.

Grupa mladih će izlagati anonimne primjere govora mržnje na internetu, kako bi pokrenuli diskusiju o razlikama slobode izražavanja i govora mržnje.

Nadaju se da će njihova izložba prouzrokovati zakonsku izmjenu kako bi se govor mržnje adekvatno sankcionirao. Kroz svoje političkim stranke, aktivisti/kinje mogu lobirati sa zastupnicima u državnom parlamentu za zakonske amandmane o kažnjavanju govora mržnje.

Kako bi došli do ovog cilja, žele izgraditi svijest među građanima da se govor mržnje može prijaviti, i da opasni i negativni komentari, napisani krišom iza ekrana mogu doći do vidjela i sankcionirati.

Do sada su mladi aktivisti/kinje kroz edukativne treninge u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru imali priliku da traže primjere govora mržnje, a i da govore o mogućnosti zakonskih podnesaka kako bi osigurali istinsku promjenu.

Projekt financira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a njegovu provedbu podržat će Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u okviru programa BHRI.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije