Skulptor Enes Sivac predstavio izložbu 'Jedinstvo suprotnosti'

3
Radiosarajevo.ba
Skulptor Enes Sivac predstavio izložbu 'Jedinstvo suprotnosti'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Izložba Enesa Sivca

U Galeriji JU "Bosanski kulturni centar KS" u četvrtak, 09. marta, u 19, sati, otvorena je izložba skulptura akademskog kipara Enesa Sivca. Izložba je biti otvorena za posjetioce do 21. marta.

''Sivac je apsolutno jedan od najboljih kipara koji je izašao iz klase velikog Alije Kučukalića na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Kipar koji kao da se "rodio" sa zakonima skulpture: prostor, oblik, zrak, svjetlo i sjena. Njegova prva (diplomska) 1991. godine u Domu mladih-Skenderija na kojoj se predstavio skulpturama rađenim u žici, otkrila je svu raskoš umijeća crtanja u prostoru i posebnu poetiku. Ta izložba izazvala je pravu senzaciju u tada, po mnogo čemu, izuzetnim umjetničkim krugovima.

Veliki vječiti tragač drugačijih materijala i pristupa skulpturi uprkos najstrašnijoj opsadi Sarajeva, nastavio je. U najtežem vremenu postavio je svoju skulpturu "Biciklista". Ekvilibrista na razapetoj žici iznad Miljacke prkosio je sunovratu i mračnim gospodarima smrti. Ispunjen željom za slobodom i snom o letenju.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srebrenice, rano ljuta

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Srebrenice, rano ljuta

Skulptura je proslavila ovog umjetnika i postala simbolom Sarajeva daleko van granica ex Jugoslavije. Ponos koji nosi i njen autor u svom življenju. Konstantno usavršavanje tehnika oblikovanja materijala i unutarnjih promišljanja ovog autora, u narednim godinama rezultiralo je gotovo savršenim crtežima. Skulpture ispunjene oblikom, linijom,zrakom, svjetlom i tamom nose nevjerovatnu koncentraciju metafizičkog.

Na ovoj izložbi, potpuno izgrađenoj vlastitom poetikom, predstavlja nam odnos likovnosti i metafizičke dubine. Radovi bazirani na likovnom problemu crtež, oblik, kiparski odnos kalupa i pozitiva, predstavlja filozofskim promišljanjem svjetla i tame, dana i noći koji se međusobno prožimaju. Suprostavljeni u neraskidivoj vezi čine savršeno jedinstvo. Centralni motiv ovog ciklusa je žena. Autor ženu posmatra kao kalup života čovjeka i njegovog svijeta. U kineskoj mitologiji i filozofiji taj sklad suprotstavljanja pozitiva i negativa, svjetla i tame nastala su iz haosa stvaranja univerzuma.

Tokom stvaranja Zemlje dostizanjem njihovog balansa rođen je prvi čovjek (Pangu).
Također, vjeruje se da je život prošao kroz pet faza: vatra, voda, metal, drvo i zemlja. Oni se neprestano smjenjuju kroz princip Jin i Jang. Jedinstvo i balans suprotnosti. Kao što se smjenjuju kroz skulpture Enesa Sivca, stvarajući ljudski oblik prepun ujedinjenih suprotnosti.
Zaista, žena jeste kalup. U okrilju tame, u dubini noći. Obavijen ženom stvara se novi život čovjeka", kazao je umjetnik Salko Zuko o radu Enesa Sivca.

Enes Sivac rođen je 05. 03. 1966. godine u Sarajevu. Godine 1985. završio je Školu primjenjenih umjetnosti u Sarajevu. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu i diplomira 1991. godine na Odsjeku kiparstva u klasi profesora Alije Kučukalića.

Sivac je izlagao na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i svijetu (Japan, SAD, Italija, Finska, Francuska, Slovenija, Njemačka, Hrvatska).

Radio je između ostalog i na restauraciji Šarene džamije u Travniku, Katedrale u Sarajevu i Medrese u Mostaru. Rad mu je uvršten u kolekciju ARS AEVI Sarajevo. Donedavno je radio i kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije