U Sarajevu i ove godine MESS: Festival ove godine slavi 64 godina

0
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu i ove godine MESS: Festival ove godine slavi 64 godina
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / MESS Festival

Ovogodišnji, 64. festival MESS će otvoriti predstava Metro Gaza, koprodukcija Švicarske i Palestine.

"Kao što smo prošle godine bili platforma za umjetnike i umjetnice iz Ukrajine, ovogodišnji izbor predstave kojom otvaramo festival je dokaz da smo dosljedni u borbi za slobodu i ljudsko dostojanstvo, a mi najbolje znamo koliko je i u vremenu ratnih užasa važno čuti glas umjetnosti. MESS ovim poručuje palestinskim umjetnicima da ih vidimo, čujemo i da podržavamo njihovu borbu", naglasio je večeras Nihad Kreševljaković, direktor festivala MESS. U Pozorištu mladih predstavljen je program ovogodišnjeg, 64. Festivala, kao i vizuelni identitet, a upriličena je i premijera dokumentarnog filma "64 godina MESS-a". Festival će se održati od 4. do 13. oktobra, 2024.

Ovogodišnji festival će biti festival velikih rediteljskih imena i bogate teatarske estetike, a tokom deset dana publika će vidjeti ostvarenja iz šesnaest zemalja od čega jedanaest predstava u takmičarskoj selekciji, jednu festivalsku premijeru, dok su četiri predstave u programu All Inclusive, koji se realizira u saradnji sa Goethe Institutom BiH. Mali MESS će predstaviti tri teatarska ostvarenja, i inkluzivnu plesnu radionicu za najmlađe. I ove godine MESS nastavlja sa programom Dramadžiluk, scenskim čitanjima savremenih dramskih tekstova, a ove godine će biti izvedena tri teksta te upriličen razgovor sa dramskim piscima.

Bećirović: "Podržavati Ukrajinu znači imati pravno, moralno i historijski ispravan cilj"

Bećirović: "Podržavati Ukrajinu znači imati pravno, moralno i historijski ispravan cilj"

"Internacionalni teatarski festival MESS predstavlja neprocjenjiv doprinos našem gradu, ali i široj kulturnoj sceni regije. Ovogodišnje, 64. izdanje festivala služi kao most kulturne razmjene i umjetničke inovacije. Sa izvanrednim predstavama iz 16 zemalja, festival potvrđuje svoju međunarodnu važnost", istakala je Lejla Mujkić, pomoćnica ministra za kulturu Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Posebno je istakla važnost programa Mali MESS, koji u velikoj mjeri promovira kulturu među mlađom populacijom, zbog čega će ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i dalje pružati punu podršku festivalima kulture koji kroje i razvijaju identitet naše lokalne zajednice.

"Svijet kakav smo poznavali nestaje pred našim očima. Unutar postojećih granica nastaju nove… Na vizualu MESS-a 2024 naziremo siluetu Palestine… Plakat posvećen tragediji u Gazi, gdje se rađa novi pupoljak. Izdanak koji se budi, uprkos uništenju, daje nadu za budućnost, i novi život. To je bila inspiracija za ovogodišnji vizuelni identitet Festivala MESS", objasnio je Bojan Hadžihalilović,  kreativni direktor agencije FABRIKA (dizajner plakata Dino Hujić).

U Pozorištu mladih premijera filma o šest decenija postojanja MESS-a

U Pozorištu mladih premijera filma o šest decenija postojanja MESS-a

Večeras je i premijerno prikazan dokumentarni film "60 godina MESS-a". "Upravo u godini kada je trebalo da svečano obilježimo značajan jubilej, teatarske scene su utihnule a publika je ostala u svojim domovima. I tada smo ponovo, nakon iskustva opsade, osvijestili koliko nam je važna umjetnost, teatar i u konačnici – MESS. Zbog toga je ovaj film priča o ideji koja više od šest decenija odolijeva svim mogućim društveno-političkim promjenama i opstaje upravo zato jer je nastao na univerzalnim ljudskim vrijednostima slobode, antifašizma i borbe protiv svih društvenih anomalija. Ta priča je važna i za generacije koje dolaze", pojasnila je Hana Bajrović-Čardaković, autorica filma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije