U petak počinje Sonemus - Festival savremene muzičke umjetnosti

Radiosarajevo.ba
U petak počinje Sonemus - Festival savremene muzičke umjetnosti
/ Sonemus 2017
U petak, 7. aprila 2017, u Sarajevu počinje festival savremene muzike Sonemus Fest 2017. 

Sonemus se sastoji od tri koncerta.

Na otvaranju u petak slušat ćemo koncert švicarskog ansambla Pre-Art Soloists, na kojem će biti izvedena svjetska premijera najnovijeg djela francusko-slovenskog doajena muzičke avangarde Vinka Globokara (internacionalno renomiranog kompozitora s prostora bivše Jugoslavije), kao i kompozicije laureata međunarodnog takmičenja Pre-Art 2017 za mlade kompozitore s prostora Jugoistočne Evrope - Matka Brekala (Hrvatska), Deniz Nurhat (Turska) i Marijane Janevske (Makedonija). Na programu koncerta naći će se i djela švicarskih kompozitora Matthiasa Artera i Stefana Wirtha.

U subotu, 8. aprila, nastupit će Ansambl Sonemus, koji će pod vodstvom dirigenta Ede Mičića predstaviti remek-djelo velikana savremene umjetničke muzike Györgyja  LigetiaKammerkonzert za 13 instrumenata, te kompoziciju koja se direktno referira na Ligetia, Music Box, mladoga njemačko-srbijanskog kompozitora, Marka Nikodijevića. Također, na ovome koncertu biti će izvedena i kompozicija bh. kompozitora Ališera Sijarića Noise Prevails, te Samuelom Beckettom inspirirana Plod on  Martina Jaggia.

Treći koncert, koji će se održati u nedelju 8. aprila i na kojem će nastupiti slovenski ansambl Neofonia pod vodstvom američkog dirigenta Stevena Loya, donosi svjetske premijere novih kompozicija istaknutog savremenog slovenskog kompozitora Uroša Rojka, kao i kompozitorke Urške Pompe. Također, na koncertu će premijerno biti izvedena i kompozicija mlade bh. kompozitorke i flautistice, Hanan Hadžajlić. Osim ovoga svoju bh. premijeru imati će i veoma značajne kompozicije predstavnika tzv. francuske spektralne škole Tiristan Muraila, kao i tragično rano preminulog Christophea Bertranda. Na programu će se naći i djelo jednog od značajnijih savremenih švicarskih kompozitora Dietera Ammanna.

Svi koncerti održati će se  u koncertnoj sali Doma OSBiH (Zelenih Beretki 2, Sarajevo), s početkom u 19:30 sati, a ulaz na sve koncerte je slobodan.

Ansambli koji nastupaju na ovogodišnjem festivalu okupljaju izvanredne soliste i muzičare, koji mogu odgovoriti visokim zahtjevima i virtuozitetu kompozicija na programu. 

Posebno valja istaknuti veliki sastav Ansambla Sonemus, koji pod rukovodstvom izvršne direktorice festivala i klarinetistice Azre Ramić, uključuje i domaće mlade muzičare, spremne da se uhvate u koštac s nekim od najkompleksnijih partitura današnjice.

Osim koncerata, ovogodišnji Sonemus Fest ugostit će i kompozitore Vinka Globokara, Marka Nikodijevića, Uršku Pumpe i Uroša Rojka, koji će 7, 8. i 9. aprila u Art Depou Ars Aevi (Centar Skenderija, Dom mladih) s početkom u 10 sati ujutro održati javna predavanja o vlastitom stvaralaštvu, kao i radionice s mladim kompozitorima. 

Ovogodišnji Sonemus Fest održava se u saradnji s Muzičkom akademijom u Sarajevu, Sarajevskom filharmonijom i Muzičkom produkcijom BHRT-a, a podržalo ga je Ministarstvo kulture Kantona Sarajevo, Fondacije za muzičke scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, te niza međunarodnih sponzora poput: International Music & Art Foundation, Isabelle Zogheb Fondation, ProHelvetia, Schweizerische Interpretenstiftung, Ambasada Republike Slovenije, Ambasada Republike Njemačke i drugih.

Tekst iz programske knjižice:

"U sobi ispunjenoj satovima, od kojih svaki otkucava vlastiti puls, mehaničko vrijeme transcendira u zvučni krajolik koji se giba poput površine mora.

Pažljivom slušaocu/posmatraču otvaraju se labirinti mašte ispunjeni ogledalima što zrcale neslućene, skrivene konture sobstva.

DIS/C/LOC/K/ATION, igra riječi u kojoj se ukrštaju clock (engl. sat) i dislocation (engl. izmještanje, premještanje), označava nelinearno, “izmješteno” vrijeme, kakvo “pokazuju” naši unutarnji satovi oslobođeni stege mehaničke predodređenosti. U skladu s programskim motom, kompozicije ovogodišnjeg festivala također su (svaka za sebe) precizno izrađeni mehanizmi, koje su njihovi stvaraoci, poput urara, podesili da čine nemoguću stvar: mjere nemjerljivo."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije