Muzička akademija - domaćin međunarodnog simpozija o tradicionalnim instrumentima

Radiosarajevo.ba
Muzička akademija - domaćin međunarodnog simpozija o tradicionalnim instrumentima
/ Plakat za Simpozij ICTM-a
Četrdeset eminentnih naučnika iz cijelog svijeta prisustvuje simpoziju Internacionalnog vijeća za tradicionalnu muziku (ICTM), čiji je domaćin Muzička akademija u Sarajevu.

Riječ je o  21. simpoziju Studijska grupa ICTM-a posvećene Muzičkim instrumentima.

Simpozij će se održati od 5–8. aprila 2017. godine u prostorijama Muzičke akademije, a na njemu će se okupiti 40 aktivnih učesnika iz Argentine, Austrije, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Hrvatske, Italije, Japana, Kine, Litvanije, Malezije, Njemačke, Slovačke, Srbije, Šri Lanke, Turske i Velike Britanije.

Programski komitet simpozija čine afirmirana imena sa područja etnomuzikologije Gisa Jähnichen Jasmina Talam,  Manfred Bartmann,  Rastko Jakovljević i  Timkehet Teffera, dok organizacijski odbor čine  bosanskohercegovački stučnjaci Jasmina Talam, Tamara Karača Beljak, Fatima Hadžić, Lana Paćuka, Amra Toska  i Mirza Kovač.

U okviru simpozija će biti održana dva koncerta.

Koncert tradicionalne narodne  muzike će se održati u Bosanskom kulturnom centru 5. aprila 2017. sa početkom u 19.00, a na koncertu će učestvovati vokalno-instrumentalni ansambl Etnoakademik Muzičke akademije, izvorne grupe (Grude, Pale, Žepče) folklorni ansambli (Rodoč kod Mostara, KUD Kolo Bosansko), kao i interpretator sevdalinki Sejo Pitić.

Koncert Bosanskohercegovačke klavirske minijature održati će se u Bošnjačkom institutu 7. aprila 2017. godine u 19.00h. Na koncertu umjetničke muzike predstavit će se pijanistica Maja Ačkar Zlatarević djelima bosanskohercegovačkih kompozitora koje je istraživačkim radom prikupila dr. Lana Paćuka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije