U Narodnom pozorištu baletna čarolija i magija plesa: Nastupa i flamenco umjetnica Virginia Dielgad

0
Radiosarajevo.ba
U  Narodnom pozorištu baletna čarolija i magija plesa: Nastupa i flamenco umjetnica Virginia Dielgad
FENA / Održana press-konferencija Balet Festa

U Narodnom pozorištu Sarajevo večeras će biti upriličena baletna čarolija, magija plesa, gala veče Balet Festa, a nastupit će prvaci i solisti iz regije i Evrope.

Po dvije numere izvest će solisti iz Slovenskog narodnog gledališća iz Maribora, Narodnog pozorišta Beograd, Slovačkog narodnog pozorišta Bratislava, Narodnog pozorišta Sarajevo, Makedonska opera i balet, te Flamenco umjetnica Virginia Dielgado.

Direktorica Balet Festa Edina Papo danas je na konferenciji za medije najavila da publiku očekuje večer vrhunske baletne umjetnosti, različitih baletskih škola.

Meteorolozi iz BiH upozoravaju: "Doći će do naglog zahlađenja, očekuju se obilne padavine"

Meteorolozi iz BiH upozoravaju: "Doći će do naglog zahlađenja, očekuju se obilne padavine"

"Iako je baletni jezik univerzalan, volimo da osjetimo tu atmosferu, dodir drugog i drugačijeg u istoj profesiji", kazala je ona.

Kao domaćinima, dodala je, stalo nam je da održimo karakter svjetskog dodira sa baletnom umjetnošću.

Sarajevo: Večeras jubilarna 40. izvedba iznimno važne i hrabre predstave "Gidionov čvor"

Sarajevo: Večeras jubilarna 40. izvedba iznimno važne i hrabre predstave "Gidionov čvor"

Stoga, večerašnje gala veče je prilika da na jednoj sceni vidimo najbolje od baletne umjetnosti, gdje će se snaga, gracioznost i strast stopiti u nezaboravne performanse.

Balet Fest Sarajevo još jednom postavlja Sarajevo na mapu baletnih događaja, spajajući najistaknutije umjetnike iz cijelog svijeta.

U okviru 19. Balet Festa, 28. septembra će u Narodnom pozorištu biti 100-to izvođenje "Palčica", uz koncert baletnih škola pod nazivom "Volimo plesati".

Koreografkinja baleta "Paličica", Nermina Damian je ukazala na važnost podučavanja djece baletu, jer, kako kaže kada počinju od malena, iako su mali oni postaju veliki solisti.

Od osnivanja Balet Festa, izvedeno je 70 predstava pred oko 25.000 gledalaca, priređeno 13 izložbi o umjetnicima baleta, održane radionice o zaljubljenicima u ovu umjetnost, rađeno je i na inkluziji, s djecom i omladinom s posebnim potrebama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije