U Muzeju Hercegovine Mostar otvorena izložba ratnih fotografija Wade Goddard-a

0
Radiosarajevo.ba
U Muzeju Hercegovine Mostar otvorena izložba ratnih fotografija Wade Goddard-a
Foto: Facebook / Na otvorenju izložbe - Mostar

U Muzeju Hercegovine Mostar, otvorena je izložba ratnih fotografija autora Wade Godaarda, a u okviru Manifestacije "Mostarsko ljeto". 

Izložba je održana u organizaciji Muzeja Hercegovine Mostar, a direktor ove institucije Asim Krhan naglasio je da će ova izložba koju čini 40 panoa fotografija sa sadržajem ratne fotografije nakon večerašnjeg otvaranja biti stalna postavka Muzeja Hercegovine Mostar.

"Gospodin Goddard je Novozelanđanin, a kao mlad čovjek svjedočio je ratne događaje u Mostaru te koristim ovu priliku da mu se zahvalim što je sa nama i što je podijelio svoja svjedočenja sa građanima Mostara. Fotografija je važan segment izražavanja u dokumentacionom, historijskom ali i kulturnom segmentu zadnjeg rata.

Stižu proljetne temperature: Pogledajte kakvo će vrijeme biti do utorka

Stižu proljetne temperature: Pogledajte kakvo će vrijeme biti do utorka

Ratna fotografija je prodirala u svaki kutak ratnih dešavanja i kao takva, po prvi put u stoljetnim stradanjima bh patriota postala materijalni dokaz, prvo karaktera rata, zatim istine rata, a posebno interpretacije rata u mirnodopskom vremenu", zaključio je Krhan.

Jedan od začetnika ideje ove izložbe i prijatelj autora, novinar Faruk Kajtaz, istakao je da je ova izložba primjer promovisanja kulture sjećanja.

Otvorena izložba posvećena Reihanu Demirdžiću

Otvorena izložba posvećena Reihanu Demirdžiću

"Ovo je jedno nevjerovatno svjedočenje o ratu u Mostaru koje je zapravo u suštini jedna antiratna poruka da se takav rat i opsada više nikome ne smije dogoditi. Nažalost, vidimo da se slične stvari događaju na nekim drugim mjestima u Evropi, poput Ukranjine, tako da se zapravo nije puno toga promijenilo. Ovo je, zaista, jedan sjajan primjer kako se može promovisati i sačuvati kultura sjećanja, ne samo da bismo se sjećali onoga što se desilo, nego da bismo prevenirali eventualno da se nešto slično ubuduće dogodi", istakao je Kajtaz.

Autor izložbe Wade Goddard, zahvalio se i istakao da je fotografija divan način očuvanja historije jednog grada i države. 

"Prvenstveno bih se zahvalio gdinu Krhanu i Muzeju Hercegovine Mostar na gostoprimstvu i saradnji. Ideja fotografije je za mene način kako da se sjećamo historije. Veoma je važno da ljudi vide prošlost, ne samo ispričanu prošlost ili prošlost jedne generacije. U to vrijeme, bio sam jako mlad, jurio sam po BiH kao idiot, pokušavao da upijem sve što se dešava i fotografisao šta sam mogao, istovremeno pokušavajući shvatiti šta čovjeka natjera da uzme pušku i upuca svog komšiju.

U Umjetničkoj galeriji BiH najavljena samostalna izložba Sadka Hadžihasanovića

U Umjetničkoj galeriji BiH najavljena samostalna izložba Sadka Hadžihasanovića

U Mostaru sam bio više puta, ali kad sam ga prvi put vidio, ta enklava je bila neprepoznatljiva u odnosu na ono što sam viđao prije, ta uništenja, patnja, nedostatak osnovnih roba i usluga itd. Mislim da je fotografija divan način očuvanja historije i omogućavanja mladima da bolje razumiju kroz šta su njihove dede, nene, roditelji prošli te se nadam da je ovo način da pomognemo mlađim generacijama da ne prave iste greške kao mi", istakao je autor izložbe Wade Goddard.

Naredni događaji planirani su u Centru za kulturu Mostar, gdje će biti održana izložba grafika i promocija knjige "Mramorje" – govor bosanskih duša - etide" autora Senada Pašića, sa početkom u 20 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije