U Kamernom teatru 55 održana komemoracija bh. glumcu Mirsadu Tuki

0
N. Ć.
U Kamernom teatru 55 održana komemoracija bh. glumcu Mirsadu Tuki
Foto: Radiosarajevo / Komemoracija Mirsad Tuka

U Kamernom teatru 55, u četvrtak, 13. jula, održana je komemoracija bh. glumcu Mirsadu Tuki. 

Kao što je već ranije navedeno, Mirsad Tuka preminuo je 11. jula u 59. godini nakon duge i teške bolesti.

Iza njega je ostala supruga Nermina i sinovi Dino i Mak.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Mnoge kolege, prijatelji i porodica, danas su došli da se posljednji put oproste od svog vjernog druga, oca, supruga...

Također, sinovi Dino i Mak su podjelili svoje emocije s prisutnima, uz veliku ljubav i poštovanje.

"Dragi tata, nikada se nisi volio eksponirati u javnosti, a tu osobinu si prenio i na mene. Eto dođe trenutak da i ja koliko god mom introvertnom biću bilo teško, stanem na ovu scenu na kojoj si vladao i na kojoj sam ti se divio, da uputim posljednji pozdrav. Imao sam tu sreću da budem dio kolektiva Kamernog teatra dvije godine, i tek tada sam shvatio tvoju moć, transformaciju i veličinu. Imao si dane u kojima bi se čovjek naprosto umotao u dekicu i zaspao. Ti si u večernjim satima sa lakoćom doživljavao likove velikih pisaca. U svakoj predstavi si bio neprepoznatljiv majstore, a to je vještina velikih. Govorio si da ovdje nema sakrivanja od publike, a ja je teško zamišljam bez tebe. S druge strane, sve nešto kontam hoće li tvojim kolegama biti lakše da se skoncentrišu sada kada ne budu mogli slušati tvoj moćni glas kako izgovara azbuku unazad kako bi imao što savršeniju dikciju prije svake predstave. Kada si otišao, pomislio sam da se neću smijati kao prije, bit će mi preteško gledati te na ekranu. A ti kao da si čuo, pa poslao meni i mami isječak iz serije Orient Express, gdje smo se na tvoju kratku repliku "Sarajevo nije nešto što nekad beše", da izvinete upišali od smijeha. Sada znam da ćeš uvijek biti tu", kazao je sin Dino. 

Kamerni teatar o smrti Mirsada Tuke: "Otišao je jedan od velikih i neponovljivih"

Kamerni teatar o smrti Mirsada Tuke: "Otišao je jedan od velikih i neponovljivih"

"Ne znam kako da započnem, prije svega želio bih da kažem da nas tvoja duša nikada neće napustiti. Teško je napustiti scenu koju si svaki put oživio za sve nas, nažalost scena sada ne može živjeti bez tebe. Uvijek si govorio: "Sjetit ćeš se ti svog tate". Za svaku sugestiju koju si mi uputio a ja je nisam poslušao, s tvojim pogledom u sebi mislim "nemaš ti pojma, ja znam sve sam", očinski bi se nasmijao i pustio me da budem u pravu. Bio si tata kakvog se samo poželjeti može, uvijek nasmijan, radostan i naravno ljut kada treba, rekao je sin Mak. 

Komemoracija Mirsad Tuka
Foto: Radiosarajevo: Komemoracija Mirsad Tuka

Među brojnim poznanicima, riječ da kažu nešto o svom prijatelju dobili su bh. redatelj i scenarist  Aleš Kurt,  bh. književnica Indira Kučuk - Sorguč, i glumica Gordana Boban uz čije riječi niko nije mogao ostati ravnodušan.

"1. jula sjedili smo u hotelu u Novom Pazaru. Nešto je pokušavao da jede, ali nije mogao. Vježbali smo tekst od 2 do pola 6, razgovarali smo kratko. Šutio je i gledao tekst. Meni je samo u jednom trenutku rekao... ni na kraj pameti nam nije bilo ikakve zamisli na odlazak, nikome od nas...Zapali smo cigaretu, a onda je rekao: "Znaš šta, kako bude-bude, nije mi žao ni jednog trenutka jer sam stvarno imao divnu porodicu i divan život". Dobri moj Mirso, vidimo se, emotivno je rekla Boban. 

Dženaza će početi u 14:30 sati na gradskom groblju Bare.

Mirsad Tuka je od 1996. bio je član ansambla Kamernog teatra 55 u Sarajevu. Odigrao je mnoge uloge u pozorišnim predstavama, od kojih se izdvajaju predstave "Hasanaginica" Nijaza Alispahića, "Žaba" Elmira Jukića, "Sjećaš li se Dolly Bell?" Kokana Mladenovića, "Tri sestre" Pjera Žalice, "Krokodil Lacoste" Zlatka Topčića, "To" Alije Isakovića, "Poljska konjica" Marka Vešovića itd.
 
Igrao je i u mnogim filmovima i TV serijama, među kojima su: "Nafaka", "Sve džaba", "Remake", "Ostavljeni", "Warriors", "Cirkus Kolumbija", "Underground", "Sabina K.", "Vojna akademija", "Lud, zbunjen, normalan" i drugi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije