U Historijskom muzeju BiH završen prvi BiH Art Forum

Promotivni tekst
U Historijskom muzeju BiH završen prvi BiH Art Forum
PROMO / Art forum

Juče je završio prvi BiH Art Forum, koji se održao Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. 

Forum je otvorio dokumentarni film Ulica snova, mlade BiH autorice Aide Vehabović. Ovaj film je pobijedio na konkursu Kultura i moj grad, koji je vodio Bahrudin Srebrenica, suosnivač BiH Art Foruma i student režije u Švedskoj. 

Prvi BiH Art Forum predstavio je najuspješnije inicijative u kulturi u posljednjih deset godina, one koje su uticale na najveći broj ljudi, uključujući mlade i djecu. Osim toga, ove inicijative su donijele najviše inovacija u okruženju, gdje su realizovane. 

Tako su se na forumu predstavili  Marina Đapić, koja je govorila o Street Arts Festivalu Mostar, inicijativi koja je postala brend grada Mostara, ali i BiH, Aida Šarac,  čije su inicijative Plavi artizam i Alternativna učionica u sklopu Nacionalne Galerije BiH zavrijedile najveću pažnju i pohvale publike, Mak Hubjer, koji je predstavio  Galeriju Brodac, te Jasminko Halilović, koji je govorio o Muzeju ratnog djetinjstva. 

Tokom foruma, učesnici i učesnice su kroz interakciju sa publikom pokušali odgovoriti na osnovno pitanje koje je bilo vodilja za pokretanje i realizaciju ovog događaja, a to je Zašto određeni ljudi uspijevaju realizovati inicijative, a zašto neki drugi ne uspijevaju? 

“Pokrećući BiH Art Forum cilj mi je bio razviti jednu platformu koja bi dala početak novom pokretu kreativnog djelovanja, gdje se, kombinirajući različite resurse, ljude, objekte i procese može doći do fantastičnih rezultata. BiH Art Forum je gotovo pa potpuno organiziran i realiziran putem telefona, emaila i video poziva, sa minimalnim ulaganjima. Vjerujem da u samo nekoliko godina mnogi gradovi u BiH mogu biti vodeći centri kulturnih događanja u ovom dijelu Europe. Ovdje ne mislim prvenstveno na crvene tepihe, već na konkretne realizacije koje će mnogim umjetnicima nuditi prilike da pokažu šta mogu, omogućiti im honorare i prepoznavanje njihovih inicijativa u svijetu.”- kaže Mirela Kulović, osnivačica BiH Art Foruma, bosansko-hercegovačka slikarica u Bostunu. 

BiH Art Forum će i budućnosti nastaviti da osnažuje umjetnost kao profesiju u Bosni i Hercegovini, ukazujući na potencijal umjetnosti i kulture za razvijanje BiH kao destinacije za intelektualce i različite znatiželjnike, te inspirišući mlade da aktivno sudjeluju u razvoju Bosne i Hercegovine.

Prvi  BiH Art Forum organizovali su mladi umjetnici iz BiH i dijaspore, a osim slikarice, Mirele Kulović (Boston), te studenta režije i filma, Bahrudina Srebrenica (Malmo) koji su idejni kreatori Foruma, u organizacionom timu su se našla i druga poznata imena sa naše scene: Nikola Burić, CEO i-Platform (Bern), Husnija Ćoralić, glumac (Tuzla), Srđan Ćalija, pedagog (Sarajevo), Vanja Šunjić, novinarka (Sarajevo), Tomislav Tadić, pravnik (Tuzla), Aldin Vrskić, pedagog (Zenica), Aida Suljaković, spisateljica i umjetnica (Bazel). Projekat će biti realizovan u partnerstvu sa CreatiWe art company, te dvije organizacije iz Švajcarske, i-Platform i BEBOSNIAN, čije se vizije i ideje preklapaju sa idejama foruma. 

Ovaj forum pružo je priliku za upoznavanje, međusobnu saradnju, kao i sudjelovanje u prenosu informacija, znanja, strategija i vještina kada su u pitanju nove inicijative i njihova implementacija. Shodno tome, uz sva nova znanja o stvaranju inicijativa, njihovoj implementaciji, održivosti, strategijama i vještinama, nadamo se da se vidimo i iduće godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije