U Historijskom muzeju BiH postavljena izložba "Spomenici na nišanu"

Fena
U Historijskom muzeju BiH postavljena izložba "Spomenici na nišanu"
Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) sudac Carmel Agius otvorio je večeras u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu izložbu "Spomenici na nišanu - Zatiranje historije i sjećanja".

Izložba se bavi slučajevima razaranja kulturno - historijskih spomenika tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.  

Zbog teme koju obrađuje, sudac Agius tu izložbu smatra izuzetno značajnom, a na otvaranju je istaknuo da razaranje kulturnog naslijeđa i imovine predstavlja krivično djelo kojem je cilj da pogodi u samu srž identiteta jednog naroda, a to se, kaže, često pojavljivalo u brojnim predmetima Tribunala.  

Ističe da je izložba zajednička inicijativa SENSE - Centra za tranzicijsku pravdu iz Pule, Dokumenta - Centra za suočavanje s prošlošću iz Zagreba, Centra za humanitarno pravo iz Beograda, Historijskog muzeja BiH te organizacije Europa Nostra iz Holandije. Sudac Agius kaže da je značajan doprinos temi kojom se izložba bavi dao i Tribunal s obzirom na napore koje je uložio u identifikaciju i osudu razaranja kulturnog i historijskog naslijeđa.  

Direktor Agencije SENSE Mirko Klarin izložbu je okarakterizirao kao plod udruženog kreativnog poduhvata nekoliko organizacija iz Hrvatske, Srbije i BiH, a taj projekt uključuje i druge sadržaje koji ga čine kreativnim. Kaže da je njihova namjera bila učiniti vidljivim, razumljivim i svima dostupnim činjenice o događajima koji su se odigrali u ovom dijelu Evrope između 1990. i 1999. godine.

Kustosica izložbe Branka Benčić naglasila je da izložba prati digitalni narativ dostupan na web stranici Agencije SENSE, a da bi taj materijal koji se sastoji od dokumentarnih zapisa približili široj javnosti osvježen je fotografskim radovima različitih autora, među kojima su Milomir Kovačević Strašni, Pavo Urban, Nenad Fabijanić. Kaže da tu izložbu važnom čini njen informacijski, komunikacijski i edukativni karakter.

Izložba se bavi i slučajevima koji se tiču naslijeđa antifašizma, odnosno spomenika i naslijeđa koji nisu vezani za pojedine etničke grupe.   

Izložba je stigla u Sarajevo nakon što je bila predstavljena u Zagrebu i Beogradu, a u Historijskom muzeju BiH bit će postavljena do 31. augusta. Slijedi postavka te izložbe i u Puli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije