Nakon Beograda i Zagreba: Izložba Zatiranje historije i sjećanja u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Nakon Beograda i Zagreba: Izložba Zatiranje historije i sjećanja u Sarajevu
Historijski muzej Bosne i Hercegovine i SENSE - Centar za tranzicijsku pravdu predstavljaju izložbu Spomenici na nišanu - Zatiranje historije i sjećanja.

Izložba će biti otvorena u Historijskom muzeju BiH, 23. juna u 19 sati.

Izložbu će otvoriti sudac Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) a okupljenima će se obratiti Mirko Klarin, direktor SENSE - Centra za tranzicjsku pravdu Pula, Branka Benčić, kustosica izložbe Spomenici na nišanu - Zatiranje historije i sjećanja i Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH Sarajevo.

Izložba se temelji na interaktivnom narativu Zatiranje historije i sjećanja http://www.heritage.sense-agency.com/bhs/ koji prikazuje kako su teški zločini nad kulturnim, historijskim i vjerskim naslijeđem, počinjeni tokom ratova 1990-tih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu, istraženi, rekonstruirani i procesuirani na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu (MKSJ).

Na postavu i realizaciji izložbe sudjelovali su istaknuti ratni fotografi, brojne arhivske i muzejske institucije te ugledni medjunarodni eksperti za kulturnu baštinu Helen Walasek, Andras Riedlmayer, Colin Kaiser.

Od autorskih fotografija na izložbi izdvajamo radove Nenada Gattina, Pave Urbana, Nenada Fabijanića, Milomira Kovačevića Strašnog, Wadea Goddarda, Danila Krstanovića. Na izložbe se unutar dijela postava koji govori o tome kako su uništavani spomenici antifašističkog otpora prikazuje poetsko eksperimentalni film Spomenik, autora Igora Grubića.

Postav kustosice izložbe Branka Benčić (kustosica ovogodišnjeg predstavljanja Hrvatske na 57. Venecijanskom bijenalu) uz fokus na stradanje sarajevske Vijećnice, Starog mosta u Mostaru i dubrovačkog Starog grada donosi i pregled stradanja velikog broja objekata vjerske i spomeničke baštine, od Župne crkve i svetišta Sv. Ive Krstitelja u Podmilačju kod Jajca, Banjalučkih džamija Ferhadije i Arnaudije, Manastirske pravoslavne crkve u Žitomisliću, pravoslavnih i islamskih vjerskih objekata na Kosovu, ....

Izložba je otvorena do 31.08. 2017., a u Sarajevo stiže nakon što je bila predstavljena u Zagrebu (april 2017., Gliptoteka HAZU-a) i Beogradu (maj 2017., Centar za kulturnu dekontaminaciju).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije