Promovirana knjiga "Majka Hatidža" autorice Smajlović-Muhić

0
Radiosarajevo.ba
Promovirana knjiga "Majka Hatidža" autorice Smajlović-Muhić
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Detalji s promocije knjige Majka Hatidža u Sarajevu

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu u ponedjeljak je promovirana knjiga Majka Hatidža, autorice Esnefe Smajlović-Muhić.

Na promociji su o knjizi posvećenoj životu srebreničke majke Hatidže Mehmedović govorili direktor Bošnjačkog instituta u Sarajevu prof. dr Faris Gavrankapetanović i dr. Mustafa ef. Cerić ali te autorica Esnefa Smajlović-Muhić.

Putem video linka na promociji su se obratili i dr. Emir Ramić iz Kanade kao i prof. dr Ferid Muhić iz Makedonije. Moderatorica promocije u Sarajevu bila je gospođa Fadila Memišević.

Kako je navedeno, u knjizi Majka Hatidža, prikazan je život od rođenja do preseljenja na Ahiret srebreničke majke Hatidže Mehmedović hronološkim redom po godinama.

Naglašeno je da se svi važni događaji i podaci vezani za Srebrenicu nalaze se na jednom mjestu gdje je prikazana slika agresije na Srebrenicu, pad Srebrenice 11. jula 1995. godine.

Prikazano je i organiziranje majki u udruženja, traženje ubijenih bošnjačkih civila po masovnim grobnicama, izgradnja Memorijalnog centra u Srebrenici uz informacije o tome kako je tekao povratak u ovaj bh. grad. Također, iz prizme života majke Hatidže prikazano je i to kako je vršeno procesuiranje ratnih zločinaca.

Kao recenzenti knjige navedeni su: dr. Mustafa Cerić, dr. Ferid Muhić, dr. Emir Ramić, prof. Adib Đozić i Fadila Memišević.

Izdavač knjige je sama autorica Smajlović-Muhić dok su organizatori promocije bili Bosanska sekcija Društva za ugrožene narode, Vijeće Kongresa Bošnjačkih intelektualaca uz Bošnjački institut – Fondaciju Adila Zulfikarpašića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije