Promocija: Karl-Heinz Bomberg, psihoanalitičar, pjesnik, svjedok represije DDR-a

Radiosarajevo.ba
Promocija: Karl-Heinz Bomberg, psihoanalitičar, pjesnik, svjedok represije DDR-a
/ Najava promocije u Bihaću
Njemački lJekar, pjesnik i neumorni borac protiv društvene nepravde, stiže u Sarajevo, Mostar i Bihać.

Skrivene rane – kasne posljedice političke traumatizacije u DDR-u i njihovo transgeneracijsko prenošenje  naziv je knjige koju će u tri bh. grada predstaviti njen autor Karl-Heinz Bomberg

On je specijalist za anesteziologiju, psihoterapeutsku medicinu i psihoanalitičar, pjesnik i autor koji je svoju karijeru započeo u tadašnjem DDR-u.  Zbog tekstova u kojima je kritikovao režim, odslužio je tromjesečnu zatvorsku kaznu. 

Oštar i koncizan, svoj način izražavanja ovaj aktivni ljekar zadržao je i nakon ujedinjenja Njemačke. Danas putuje i redovno je na turnejama širom Njemačke i Europe i secira politički pejsaž te društvene nepravde.

Osim u pjesmama, Bomberg se pojavljuje i kao autor knjiga, te dječje literature i brojnih stručnih članaka. Aktivan je i u medijima. Sudjelovao je u nekoliko produkcija za televizijske kuće RBB ili MDR, a objavljivao je članke u  Focusu ili  Welt am Sonntag. O svojim iskustvima koja je stekao kao građanin DDR-a progovara i u časopisu  „Horch und Guck“ (u prevodu „Gledaj i osluškuj“). 

Ovaj šezdesetogodišnji intelektualac danas radi kao zamjenik direktora, predavač-analitičar i docent u Radnoj zajednici za psihoanalizu i psihoterapiju u Berlinu, gdje živi sa porodicom, te redovno drži izlaganja o psihičkim posljedicama represije u DDR-u.

U Sarajevu će se predstaviti u utorak, 4. oktobra, u amfiteatru franjevačkog doma 'Kruh Svetog Ante' u Zagrebačkoj ulici 18, s početkom u 18,00 sati. 

U Mostaru je promocija planirana za 5. oktobar na Filozofskom fakultetu u 12,00, a u BIhaću za 6. oktobar na Pedagoškom fakultetu u 13,00. 

Organizator promocija je Fondacija Konrad Adenauer

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije