U ambasadi Švedske u BiH otvorena izložba #pricajmoozraku

Radiosarajevo.ba
U ambasadi Švedske u BiH otvorena izložba #pricajmoozraku
Ambasada Švedske / Ambasador Švedske u Bosni i Hercegovini, Anders Hagelberg

Ambasador Švedske u Bosni i Hercegovini Anders Hagelberg, otvorio je danas u dvorištu ambasade Švedske u BiH izložbu fotografija #pricajmoozraku kojoj je glavni cilj da pomogne u podizanju svijesti građana o problemu kvaliteta zraka u Bosni i Hercegovini. Autori izložbe su bh. građani koji su sudjelovali u Facebook kampanji #pricajmoozraku (#letstalkaboutair) na temu zagađenja zraka i na taj su način dali svoj doprinos rješavanju problema.

Ambasador Hagelberg smatra da bi svijest građana o ovom problemu trebala biti veća, iako, tvrdi, vidi veliki napredak posljednje zime.

S današnjeg otvaranja izložbe u dvorisštu ambasade Švedske u BiH - undefined

Ambasada Švedske : Ambasador Švedske u Bosni i Hercegovini, Anders Hagelberg

”Zagađeni zrak ubija ljude u ovoj zemlji. Rekao sam to nekoliko puta. Zato je veoma važno da govorimo o tome ali i da, svi skupa, radimo na tome da se stvari promjene. Upravo zato, ambasada Švedske organizuje ovu izložbu kojoj je glavni cilj da pomogne u podizanju svijesti građana o tome kako je problem kvaliteta, tačnije nekvaliteta zraka, zaista veliki. Švedska daje svoj doprinos rješavanju ovog problema ali moraju se uključiti i domaće vlasti i to na način da počnu poduzimati konkretne akcije. Potpuno sam svjestan kompleksnosti situacije kao i da dugoročne aktivnosti mnogo koštaju ali istovremeno, negdje se mora početi. Postoje stvari koje se mogu uraditi odmah i koje ne koštaju mnogo“, istakao je nakon otvaranja ambasador Hagelberg.

Izložbu su vidjeli brojni građani, predstavnici međunarodne zajednice, nevladinih organizacija kojima je okoliš u fokusu, te autori.

Jedan od njih, mladi sarajevski fotograf Kemal Softić, istakao je da je učešćem u Facebook kampanji #pricajmoozraku želio pokazati da brine o kvaliteti zraka.

“Smatram da svi trebamo dati svoj doprinos i učestvovati u rješavanju ovog problema jer je to problem koji se tiće svih nas”, dodao je Softić.

Današnje druženje bilo je odlična prilika za diskusiju na temu zagađenja zraka ali i odlična prilika da građani u direktom razgovoru sa ambasadorom izraze svoja mišljenja i prijedloge ali i saznaju više o projektima Švedske usmjerenim na očuvanje okoliša i poboljšanje kvalitete zraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije