Tuzlanski 'Hamlet' na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Tuzlanski 'Hamlet' na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
Foto: NPS / Predstava "Hamlet"

Predstava "HAMLET", u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla će gostovati u Narodnom pozorištu Sarajevo, na Dan grada Sarajeva, 06.04.2022. od 19:30 sati.

Predstavu "Hamlet", po tekstu Williama Shakespeara, režirao je pozorišni reditelj i pisac Zlatko Paković, a producirana je u aktuelnoj pozorišnoj sezoni.

Prema riječima reditelja Pakovića - "Hamlet djeluje pozorišnom predstavom, režirajući Mišolovku. Predstava mu je jedini način da uvjeri sebe i publiku u počinjeno kraljevo nedjelo na dvoru, izvršeno kao savršen zločin bez ijednog svjedoka. Shakespeare nam u 'Hamletu' pokazuje da je suština pozorišne umjetnosti to da u zamku, u mišolovku, hvata – kako bi postali javni! – zločine kojima je u datom režimu skriven trag, a na kojima se taj režim održava".

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"Dramski tekst 'Hamlet' je jedno monumentalno djelo, odnosno djelo kojeg poznaju svi pozorišni ljudi kojemu se nikada ne pristupa olako. Jako smo vrijedno radili kako bismo se doveli u psihofizičku formu da se bavimo jednim takvim djelom, kakav je Shakespeareov "Hamlet" - pojasnio je direktor Narodnog pozorišta Tuzla, Mirza Ćatibušić.

U predstavi igraju Elvis Jahić, Adnan Omerović, Ivana Perkunić Mešalić, Irfan Kasumović, Mirza Ćatibušić, Jasmina Ibrahimović, Armin Filipović, Elmir Krivalić, Siniša Udovičić i Milenko Iliktarević.

Igranje predstave "Hamlet" u Narodnom pozorištu Sarajevo otvara nova polja saradnje ove dvije pozorištne kuće, kojom će se ubuduće češće glumci iz NP Sarajeva predstavljati tuzlankoj publici i obrnuto.

Više informacija o događaju možete naći na web stranici pozorišta, društvenim mrežama pozorišta ili na e-mail adresi marketing@npt.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije