Baletna predstava "Panta Rhei" premijerno izvedena u Narodnom pozorištu

0
Radiosarajevo.ba
Baletna predstava "Panta Rhei" premijerno izvedena u Narodnom pozorištu
Foto: NPS / Trenutak iz predstave

"Panta rhei" je baletski triptih zasnovan na neoklasičnom stilu i savremenom plesnom pokretu. Predstava govori o traganju današnjeg čovjeka za iskonskim vrednotama života i pokušaju pronalaska vlastite sreće. Pogubljen u mnoštvu sumnjivih informacija i pogrešnih putokaza on luta bespućima vlastite zablude.

Ova beletna predstava premijerno je izvedena večeras u Narodnom pozorištu Sarajevo. 

Ovo je sedma premijera u jubilarnoj sezoni "Kuće na obali" a druga baletna. Do ljeta nas očekuju još četiri nove predstave, čime se potvrđuje opredjeljenje novog rukovodstva Narodnog pozorišta da u produkcijskom, izvođačkom i umjetničkom smislu ovoj kulturnoj instituciji povrati nekadašnju dinamiku i značaj kakav zaslužuje.

SAD uveo sankcije saradniku izraelskog ministra i dvama entitetima zbog nasilja na Zapadnoj obali

SAD uveo sankcije saradniku izraelskog ministra i dvama entitetima zbog nasilja na Zapadnoj obali

Tri muzička stila u baletnoj predstavi "Panta rhei" korespondiraju s tri vremenska pojma (prošlost, sadašnjost i budućnost) a na slučan način kreće se i koreografija koja od plesača zahtijeva promjenu stila, od klasičnih elemenata do savremenog plesa.

"Tragajući za odgovorima na pitanja: da li je današnji čovjek zaista sam, otuđen, da li postoji još jedna šansa za čovječanstvo ili su do sada propuštene sve prilike, dolazimo do jednog zida, do onog monolita iz Kubrickove Odiseje u svemiru, koji možda krije odgovor na pitanje ko smo zaista mi. Svijet naočigled svih nas postaje robotiziran, vrijeme je stoga da se osvrnemo na ono što nas čini ljudima, da zadržimo i sačuvamo našu najveću vrlinu – humanost. Sve oko nas je u vječitom kretanju, u promjeni, sve teče!", poručila je Belma Čečo Bakrač, koreografkinja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije