U susret baletu Panta Rhei: Konačno ćemo se nakon premijere moći zagrliti

0
V.A.Z.
U susret baletu Panta Rhei: Konačno ćemo se nakon premijere moći zagrliti
Narodno pozorište Sarajevo / Baletni triprih Panta Rhei

'Sve teče' (Panta Rhei) je ideja od koje polazi novi balet u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, čija nas premijera očekuje u srijedu 30. marta. 

Koreografkinja, autorica libreta i redateljica Belma Čečo Bakrač, prije dvije godine počela je razmišljati u smjeru ovog naslova, potaknuta 'novim normalnim', pandemijom koja je umjetnike širom svijeta uskratila za mogućnost djelovanja i kontakta s publikom. Struktura triptiha, koja nije standardna za baletne predstave, omogućila je autorici da prikaže putovanje kroz vrijeme, od nostalgične prošlosti preko neizvjesne sadašnjosti do tmurne budućnosti. 

"Počeci predstave sežu u vrijeme pandemije, kada smo bili prinuđeni stvarati u svojim domovima i nastojali da očuvamo duh. Srećom, nakon ove premijere konačno ćemo se moći zagrliti" konstatirala je Belma Čečo Bakrač na konferenciji za medije koja je upriličena uoči premijere novog baleta.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

"U koreografskom smislu poigrala sam se s klasičnim elementima, dodajući im moderne, sve do savremenog plesa. Ovaj vremelov je praćen muzičkom komponentom koju čine radovi troje savremenih kompozitora. Prvi dio "Sjenke" izgrađen je na muzici savremenog italijanskog kompozitora Ludovica Einaudia. On je veliki borac za spas planete, a široj publici poznat  po svom videu u kojem izvodi muziku na ledeniku. Drugi dio predstave "Buđenje" realiziran je na muziku koju potpisuje bh. kompozitor Toni Toplan, dok smo za treći dio pod nazivom "Tajna" pozvali bh. kompozitoricu koja živi u SAD Svjetlanu Bukvich", pojasnila je autorica. 

Tri muzička stila korespondiraju s tri vremenska pojma (prošlost, sadašnjost i budućnost) a na slučan način kreće se i koreografija koja od plesača zahtijeva promjenu stila, od klasičnih elemenata do savremenog plesa.

 Baletni triprih Panta Rhei - undefined

Narodno pozorište Sarajevo:  Baletni triprih Panta Rhei

 

"To je veoma zahtijevno, ali smo ponosni da je naš ansambl iznio cijelu ovu predstavu. Uz četvero novih igrača, sada imamo ansambl od trinaest plesača i plesačica koji će se na sceni naći u punom sastavu", najavila je koreografkinja. 

Direktor sarajevskog Baleta Evgeny Gaponko skrenuo je pažnju na značaj ovog brojčanog  pojačanja u ansamblu, zahvaljujući kojem će biti lakše realizirati predstave bez gostujućih plesača, a time i omogućiti njihovo redovnije igranje na matičnoj i drugim scenama. 

Vizualna komponenta baleta Panta Rhei upotpunjuje libreto, a za ovaj segment zadužene su scenografkinja Marijela Margeta Hašimbegović i kostimografkinja Amna Kunovac Zekić. 

"Rad na predstavi sam doživjela kao eksploziju fantastične kreativne energije koja je i meni dala priliku da donesem svoju umjetničku intuiciju, inspirisana fantastičnom pričom Belme Čečo Bakrač. U isto vrijeme, i sjajna muzika je ta koja vas vodi kroz predatavu. Moj zadatak je bio da ugradim scenografske elemente koji će povezati dijelove predstave. Scenografja je višeslojna. Koristila sam se arhitektonskim formama, tu su i beskrajne linije perspektive kojima ne vidite kraj, kružnice u kojima možemo vidjeti sunce ili mjesec", pojašnjava scenografkinja.

Solistica Tamara Ljubičić uvjerena je da predstava donosi materijal koji će savršeno komunicirati s publikom, dok je za Selmu Efendić ovo solistički debi na istoj sceni gdje je, kao mlada balerina, doživljavala svoje prve ansamblske korake. Među solistima je i Michael Matescu, a na sceni će premijerno zaigrati i novi solista Bulat Gareev

 Baletni triprih Panta Rhei - undefined

Narodno pozorište Sarajevo:  Baletni triprih Panta Rhei

"Ovaj naslov nije mogao imati prigodnije vrijeme nego što je to današnje. Prvi put u historiji čovječanstva, mi ne vidimo budućnost, a živimo nesigurnu stvarnost. Predstava Panta Rhei će biti svojevrsno utočište misli. Vrlo smo ponosni zbog druge baletne premijere u ovoj sezoni. Uz planirane rekonstrukcije starijih naslova i nove predstave, vratili smo zalet. S ponosom možemo najaviti još jednu premijeru do kraja sezone. Sve je ovo moguće zahvaljujući dugo očekivanim dopunjenim kapacitetima ansambla, s punom sviješću da je Narodno pozorište Sarajevo jedina bh. teatarska kuća koja ima baletnu i opernu vrstu izraza", podcrtao je direktor NPS Dino Mustafić. 

Ovo je sedma premijera u jubilarnoj sezoni "Kuće na obali" a druga baletna. Do ljeta nas očekuju još četiri nove predstave, čime se potvrđuje opredjeljenje  novog rukovodstva Narodnog pozorišta da u produkcijskom, izvođačkom i umjetničkom smislu ovoj kulturnoj instituciji povrati nekadašnju dinamiku i značaj kakav zaslužuje. 

Premijera baleta Panta Rhei na programu je u srijedu 30. marta. Prva repriza je na repertoaru 31. marta u 19.30 sati. Rezervaciju ulaznica možete izvršiti putem e-maila: boxoffice.nps@gmail.com ili putem web stranice  www.nps.ba. Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati. Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00 – 11:30 i 15:30 – 19:30 sati.

PANTA RHEI, baletni triptih

muzika: Ludovico Einaudi, Toni Toplan, Svjetlana Bukvich

koreografija i režija: Belma Čečo Bakrač
scenografija: Marijela Hašimbegović
kostimografija: Amna Kunovac-Zekić
dizajn svjetla: Moamer Šaković
inspicijent: Boris Jeličanin

SJENKE, izbor muzike iz djela Ludovica Einaudija

Stela Tamara Ljubičić
Vojnik Bulat Gareev
Dalia Selma Efendić

igraju:
Ana Kuzmanović, Mihail Mateescu, Zulejha Kečo, Elio Arnoldo Villa Garcia, Albina Huskić, Til Čmančanin, Lejla Bajramović I Flavio Alberto Valentino

alternacije:
Luisa Escamilla Rodriguez, Ivan Salonski, Amina Sulejmanagić I Goran Staniškovski, Jovana Milosavljević Lovrenović, Evgeny Gaponko


BUĐENJE, muzika: Toni Toplan

Tamara Ljubičić, Goran Staniškovski, Ana Kuzmanović, Elio Arnoldo Villa Garcia, 
Zulejha Kečo, Til Čmančanin, Albina Huskić, Selma Efendić, Lejla Bajramović

alternacije:
Amina Sulejmanagić, Mihail Mateescu, Luisa Escamilla Rodriguez, Ivan Salonski,
Jovana Milosavljević, Flavio Alberto Valentino, Evgeny Gaponko


TAJNA, muzika: Svjetlana Bukvich

Stela Tamara Ljubičić
Čovjek s maskom Mihail Mateescu

Selma Efendić, Bulat Gareev, Ana Kuzmanović, Elio Arnoldo Villa Garcia, Zulejha Kečo, Flavio Alberto Valentino, Albina Huskić, Goran Staniškovski, Lejla Bajramović, Til Čmančanin, Ivan Salonski

alternacije:
Luisa Escamilla Rodriguez, Evgeny Gaponko, Amina Sulejmanagić, Jovana Milosavljević Lovrenović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije