Trijumf sevdaha u Ljubljani: Tražila se karta više za koncert sevdalinki

2
V.A.Z.
Trijumf sevdaha u Ljubljani: Tražila se karta više za koncert sevdalinki
Nebojša Tejić / Vlado Kreslin i ansambl Vali na koncertu Podalpski sevdah u Ljubljani

Koncertni prostor predvorja Križanki bio je premalen za sve posjetitelje događaja "Podalpski sevdah" koji je sinoć (4. maj 2022) održan u Ljubljani. Tražila se karta više za koncert, zamišljen kao kruna obilježavanja 30-godišnjica dolaska izbjeglica iz Bosne i Hercegovine u Sloveniju. 

Na hiljade izbjeglica i prognanika koji su svoje utočište našli u zemlji ispod Alpa, u svojim je skromnim prtljagama donijelo i neprocjenjivo vrijedan kulturni kapital - tradicionalnu pjesmu sevdalinku

Početkom 1993. godine, u ljubljanskom kulturnom prostoru Vodnikova domačija s radom počinje Kulturni vikend za djecu izbjeglice iz BiH koji su oformili profesor muzike Vjekoslav Andree, te pjesnik i prevoditelj Josip Osti. Uskoro im se prodružuje desetak kulturnih radnika iz BiH (među kojima i slikar Ismar Mujezinović) koji postaju predavači stotinama polaznika.

Nihad Uk otvorio ovogodišnji Sarajevo Tourism Summit: Ovo je ključno za uspjeh

Nihad Uk otvorio ovogodišnji Sarajevo Tourism Summit: Ovo je ključno za uspjeh

Cilj je bio okupiti djecu i mlade i pomoći im  da prevladaju traumu na način da se sačuva njihov bosanski kulturni identitet, radi na edukaciji, socijalizaciji i podizanju samopouzdanja. Zahvaljujući podršci Otvorenog društva Slovenija, te drugih organizacija, Kulturni vikend zaživio je kao projekt u šest gradova Slovenije, koji je okupio više hiljada djece, mladih i odraslih. 

Koncert Podalpski sevdah u Ljubljani - undefined

Nebojša Tejić : Koncert Podalpski sevdah u Ljubljani

Dva muzička ansambla nastala su u to vrijeme - Vali, kojeg su činili mlađi tinejdžeri okupljeni u Kulturnom vikendu, te Dertum u čijem su sastavu bili nešto stariji mladići i djevojke iz BiH. Oba benda nastupaju širom Slovenije i plijene pažnju javnosti kao fenomeni, predstavljajući sevdalinku kao urbanu muzičku formu na koju su ponosni.

Jedan od najpoznatijih slovenskih kantautora, Vlado Kreslin, zajedno s ansamblom Vali snimio je pet sevdalinki i jednu sefardsku pjesmu iz BiH i izvodio ih na koncertnim podijumima pred hiljadama slušalaca. Dertum bend takođe predstavlja važnu inspiraciju nekim muzičarima. Sevdah u Ljubljani označio je početak jednog novog trenda urbanog sevdaha, koji u BiH nastavlja Damir Imamović.

Na sinoćnjem koncertu u Ljubljani, nakon dvije i pol decenije, ponovo su se sastali nekadašnji članovi ansambla Vali, bend Dertim i Vlado Kreslin, a kao poseban gost nastupio je Damir imamović. Ideja Maide Džinić, članice Dertuma, okupila je muzičare koji danas žive u BiH, Portugalu ili Sloveniji. Događaj je bio posvećen uspomeni na Farah Tahirbegović (1973 - 2006), nekadašnjoj članici oba benda i istaknutoj kulturnoj radnici iz Slovenije i BiH. 

Koncert Podalpski sevdah u Ljubljani - undefined

Nebojša Tejić : Damir Imamović na koncertu Podalpski sevdah u Ljubljani

Oduševljena publika nije dozvolila izvođačima silazak sa scene, te su nakon devedesetominutnog programa izvedena i tri bisa. 

Osim koncerta "Podalpski sevdah", program obilježavanja 30 godina dolaska bh. izbjeglica u Sloveniju čine i dvije izložbe (na lokacijama Mestna galerija Ljubljana i Vodnikova Domačija) te okrugli stol na temu sevdaha u Sloveniji. Za organizaciju su zaslužni Vodnikova domačija i udruženje Divja Misel koje vodi Tina Popovič.  

Koncert Podalpski sevdah u Ljubljani - undefined

Nebojša Tejić : Maida Džinić. Aida Čirbadžić i Vlado Kreslin kao solisti

  

Solisti: Aida Čorbadžić, Maida Džinić, Vlado Kreslin i Damir Imamović;

Vokali u ansamblu Vali: Asja Dupanović, Sanela Havić Ajkić, Sandra Jelin Kadrić i Vesna Andree Zaimović koja potpisuje aranžmane za ansambl i Vladu Kreslina; 

Gitaristi: Admir Prguda, Milan Bijeljac, Valerij Bartulović, Erol Hadžimušović i Peđa Sarajlić; bas gitarista Mladen Bijeljac i perkusionista Marjan Stanić.

Gost: Saša Tabaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije